22 Kasım 2021 Pazartesi

Ilgın Dereköy Mahallesi Örnek Köy

 Ilgın Dereköy Mahallesi Örnek Köy

Ilgın'ın Dereköy Köyün tarihi oldukça eskidir. Köyün hemen kenarındaki Domalan höyüğü, köy koruluğunun yanında Macar mevkii, arkasındaki eski mezarlık köyün ören yerleridir. Aynı mevkide höyüğe benzeyen bir tepenin altında eskiden barınak olarak kullanıldığını tahmin edilen bir de mağara vardır. Doç. Dr. Hasan BAHAR ve Alpay BİZBİRLİK'in 1994 yılında yaptıkları “Ilgın Çevresi Yüzey Araştırmaları" çalışmasında; Örnek köy olarak da anılan Dereköy'ün Osmanlı Devleti döneminde 1501'de Şehzade hassı, 1521'de Timar olarak geçtiğini, köyün vergi hasılının ise 1501'de 1632 akçe, 1521'de 2099 akçe, 1525'de 2156 akçe olduğu kayıtlarda geçmektedir.  

Dereköy'ün 2 km. kuzeybatısında, Çavuşçugöl kenarında bulunan bu günkü adıyla Misafirli Köyü, eski ve bilinen adı ile Kürtköyü, Dereköy'e ait Kürd mezrası olduğunu ifade etmektedirler. Köyün kuzeyindeki tepede antik yerleşme izlerinin mevcut olması, bu bölgenin ilk çağlardan beri yerleşme yeri olduğunu göstermektedir.

Fotoğrafta, Ilgın Dereköy Mahallesi Camii ve çevresinin genel bir görünümü.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınBelediyesi #IlgınKaymakamlığı #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınŞifaŞehri #Konya #IlgınAraştırmaları #Dereköy
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder