7 Kasım 2021 Pazar

Ilgın Çobankaya Tarihi Hitit Yalburt Su Anıtı

 Ilgın Çobankaya Tarihi Hitit Yalburt Su Anıtı

Konya ili, Ilgın İlçesi, Çobankaya Mahallesi, Yalburt Yaylası'nda bulunan Hitit dönemine tarihlenen Yalburt Anıtı, 1970 yılında Yol Su Elektrik işleri YSE tarafından Avdan, Şuhut ve Büyükoba köylerine içme suyu temin çalışmaları kapsamında iş makinaları ile yapılan yol genişletme kazılarında tarihi eser keşfedilerek yetkililere haber verilmiştir.

Yalburt Yaylasında, Su Anıtı ve çevresinde 1970 ile 1975 arasında Ankara, Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Raci Temizer başkanlığında yapılan kazılar neticesinde tarihi eser, Yalburt Kutsal Su Anıtı tamamen ortaya çıkarılmıştır.

Fotoğrafta, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ilgın Hitit Pınar Anıtı Çalışmaları kapsamında hazırlanmış tarihi eserin hakim bir tepenin yamacında olan konumunu gösteren rekonstrüksiyon (yeniden yapım) çizimi (Mahmut Akok, 1971). Anadolu Medeniyetleri Müzesi Arşivi. Tarih 1971.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #Ilgın #IlgınBelediyesi #IlgınKaymakamlığı #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #Konya #IlgınŞifaŞehri #Çobankaya #YalburtSuAnıtı
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder