29 Kasım 2021 Pazartesi

Ilgın Tarihçesi Kronolojik Dönemler

 Ilgın Tarihçesi Kronolojik Dönemler 

Ilgın kadim bir yerleşim yeri olarak Konya’dan batıya açılan yol güzergâhındaki Ilgın, tarihin her devrinde önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Ilgın ve çevresinde yapılan yüzey araştırmaları sonucunda Argıthanı, Eldeş Höyük, ve Başhöyük’te Kalkolitik (M.Ö. 5500-3000) döneme ait seramikler bulunmuştur. Yine Mahmuthisarı Höyük, Karaköy Höyük ve Navruşuk Höyük’e Erken Tunç Çağı (M.Ö. 3000-2500) seramikleri ile Ilgın Höyük, Şarampol Tepe (Çavuşçugöl), Eldeş Höyük’teki keramiklerde MÖ 2000’lere tarihlenmektedir.

Klasik çağlarda TYRIAEUM adıyla anıldığını tarihi kaynaklardan öğrendiğimiz Ilgın, Kral Yolu üzerinde bulunması sebebiyle de o devirlerde büyük ilgi görmüştür. Hitit İmparatorluğu (M.Ö. 1660-1190) ardından Frigyalılar Fryeyler (M.Ö. 750-680) sonra Lidyalıların Lykialılar (M.Ö. 680-546) hakim olup, Lidya kralı Krezüs’ün yaptırdığı İstanbul - Bağdat Kral Yolu ile daha da kıymetlenen Ilgın, sonraları Persler Pers (M.Ö. 700-546), Büyük İskender’in Persler’i yenmesinin ardından Makedonya idaresi altına girmiştir. MÖ 138’de Roma İmparatorluğu ve Bizans Devleti yerleşim merkezi olmuştur. 10. yüzyılda bölgeye Müslüman Araplar’ın fetih hareketleri başlamıştır.

Büyük Selçuklular, Ilgın’ı 1077’de fethetmişlerdir. Kutalmışoğlu Süleyman Şah tarafından Büyük Selçuklu devleti topraklarına katılan ve Ab-ı Germ adını alarak şirin bir Türk İslam yurdu haline dönüşmüştür. Osmanlı Devleti Dönemi ise, Fâtih Sultan Mehmed'in Karaman Seferi'ne memur ettiği Osmanlı Ordusu Karamanoğlu Pir Ahmed Bey’in ordusuyla Ilgın Çiğil’de savaşmış, bunun sonucunda da Akşehir ve Ilgın bölgesi Osmanlı hâkimiyetine alınmıştır (1466). 

Fotoğrafta, Latinize bir tarihi haritada Konya, Ilgın (Ilgun) ve çevresi görülüyor.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınBelediyesi #IlgınKaymakamlığı #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınŞifaŞehri #Konya #IlgınAraştırmaları #TYRIAEUM #AbıGerm
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder