20 Kasım 2021 Cumartesi

Ilgın Kaplıcaları Şifalı Suyunun Özellikleri

Ilgın Kaplıcaları Şifalı Suyunun Özellikleri

Kaplıca suyu Ilgın, ismi yöresel olarak söylenen Hamam Dağının eteklerinde güneyden kuzeye doğru uzanan alivyum tabakası ile örtülü bir kırık üzerinde, dağın eteklerinden çıkmaktadır. Şifalı su, Kadınlar hamamı bölümünde saniyede 14 Litre, erkekler hamamı bölümünde ise 35 – 40 Litreyi bulan su çıkmaktadır. Bu yeraltı termal suları iki kadınlar hamamına iki erkekler hamamına otel ve motellerdeki hamam, havuz ve banyolarına dağılmaktadır. 

Tahlil raporlarına göre, Ilgın Kaplıca suyunun içeriği şöyledir:

Potasyum, Sodyum, Amonyum, Kalsiyum, Magnezyum, Demir, Alüminyum, Klorür, Nitrat, Sülfat ve hidrokarbonat gibi kimyasal özellikleri için de taşıyan şifa kaynağı kaplıca suları berrak, renksiz ve kokusuzdur. Su bir miktar da Bromür ve İyodür ihtiva ettiğinden Kükürtlü ve Hidrokarbonatlı sular grubunda yer alır. Radyo aktivitesi 19,1 eman dır. Ayrıca su az miktar da tuz ihtiva etmesi ile dünyanın tanınmış sularına benzediği bilinmektedir. 

Bu özelliklerinden dolayı şu hastalıklara şifa verdiği bilinmektedir: Göz Hastalıkları, Egzama, Cüzzam, Felç hastalıkları, bers (Abraş) Hastalıkları, Sinir Hastalıkları, Akciğer iltihaplanmaları, Böbrek ve idrar yolları hastalıkları, Kadın hastalıkları, her türlü iltihaplanma ve yara iyileşmelerine, Deri ve Cilt hastalıklarına, Romatizma gibi hastalıklardır. İçilebilir nitelikteki kaplıca suyu Kudretten Ilınmış kaynağından sıcak olarak 42 derece hiçbir soğutma işlemi görmeden doğal olarak sunulan tam bir şifa kaynağıdır. 

Fotoğrafta, Konya ili Ilgın Kaplıcaları Termal Tesisleri ve şifalı kaplıca suyunun çıktığı Hamam Dağı ve çevresinin genel görünümü.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınBelediyesi #IlgınKaymakamlığı #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınŞifaŞehri #Konya #IlgınAraştırmaları #Orhaniye #Hamam #Ilıca
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder