10 Mart 2022 Perşembe

Ilgın Çiğil Yöresi Kıyafetleri ve Adetleri

 Ilgın Çiğil Yöre Kıyafetleri ve Adetleri

Ilgın, Çiğil Mahallesi halkı tarihten gelen yöresel kıyafetlerin öne çıktığı ve geleneklerin halen yaşatıldığı düğünleri ile biliniyor. Tarihi geçmiş olarak eski kayıtlarda Aşağıçiğil köyü olarak bilinen, belirli bir süre belde belediyesi konumunda iken günümüzde ise Çiğil mahallesi olarak anılan yöre sakinleri tarihi geçmişlerinin tarihteki ilk Türk devleti Karahanlılara kadar uzandığını söylüyorlar. Çiğil Türklerinin torunu olduklarını ifade eden Çiğilliler, sosyal ve kültürel olarak zengin bir birikimine sahipler. 

Çiğil’de eski Türk geleneklerinin izlerine günümüzde de rahatlıkla rastlanıyor, özellikle evlenme düğün gelenekleri halen yaşatılıyor. Düğünlerde giyilen kıyafetler özel anlamlar taşıyor. Bilhassa Çiğilli kadınların giydiği renkli kıyafetler ayrı ayrı anlamlar taşıyor. Her kıyafetin özel bir adının ve giyilme dönemlerinin bulunduğu mahallede, bekarken, nişanlıyken veya evlendikten sonra farklı kıyafetler ve takılar tercih ediliyor.

Çiğil kadın kıyafetleri ve anlamları: 

Saya: Düğün öncesi gelinin arkadaşları ellerinde şeker dolu kovalarla tüm mahalleyi geziyor ve insanları düğüne davet ediyorlar. İnanışa göre, o elbise ile ne kadar çok gezilerse o kadar çok günahları siliniyor. Bu kıyafetin masumiyeti ve lekesizliği simgelediği düşünülüyor.

Kutmu - Yeşil: Sadece evli olan kadınların giydiği bir kıyafet. Özel günlerde veya düğün sonrası dönemde aile ziyaretlerinde giyiliyor. 

Fes: Çiğil kadınları bu kıyafet ile birlikte eski bir Türk geleneği olan fes de takılıyor. Evli olanlar ve olmayanları ayırt edecek biçimde evli kadınlar kafalarına fes takıyor. Bu özel fesler çeşitli boncuklar ve altın ile süsleniyor. 

Çiğil yöresel kadın kıyafetleri, dikişlerinden süslemelerine özel detayları bulunan bu özel elbiselerin dikimini yörede az sayıdaki kişi yapabiliyor. Yaşatılması gereken bu yerel kültüre yeni nesil pek ilgi gösterilmediği için bu geleneğin unutulmasından endişe ediliyor. Özellikle el emeği gümüş takıları bulunması giderek zorlaşıyor.

📍 Fotoğrafta; Ilgın, Çiğil Mahallesinde geleneksel kadın kıyafetleri ve takıları görülüyor. 

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #Çiğil
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder