31 Mart 2022 Perşembe

Ilgın Redif Taburu Merkez Konağı Eski Askerlik Şubesi

 Ilgın Tarihi 

Ilgın Redif Taburu Merkez Konağı Eski Askerlik Şubesi

Bugünkü Ilgın Lisesi ve Jandarma karakol komutanlığı karşısında ve kaplıcaya yaklaşık 1 Km. mesafede bulunan Ilgın, Redif Taburu Merkez Konağı (Eski Askerlik Şubesi) binası, Ilgındaki Osmanlı son dönemi, günümüze ulaşabilmiş önemli tarihi eserlerinden biridir. Yapının kitabesi olmamasına rağmen, tarihi vesikalardan tarihi binanın Hicri 1310 Miladi 1892 senesinde yapımının tamamladığı anlaşılıyor. Konya Vilayeti Salnamesinde zikredilen ve günümüze ulaşamayan eski Ilgın Hükümet Konağı ile birlikte bu yapıdan Ilgın Jandarma Konağı'nın Osmanlı Devleti döneminde Cennet Mekan Sultan II. Abdülhamid Han padişahlığı zamanında Hicri 1310 Miladi 1892 senesinde yapıldığı kaydedilmiştir. Osmanlı Devleti döneminde inşa edilen ve hizmet veren yapı daha sonra Kurtuluş Savaşı sırasında askeri Redif Kışlası olarak kullanılmıştır. Cumhuriyet döneminde ise Ilgın askerlik şubesi olarak uzun yıllar hizmet vermiştir.

Tarihi yapının mimari ve teknik özellikleri olarak; Bodrum üzerinde iki katlı ve 12 X 23 Metre ölçülerinde olan bu bina kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen plan üzerine oturtulmuştur. Girişi kuzey cephesindeki taş merdivenlerle olan yapı kesme taşlarla yapılmıştır. Sofalı eski Türk evlerinin planlarını hatırlatan binanın ilk hali ahşap tavanlıdır. Tanzimat üslubu şeklinde adlandırılan bu çeşit yapıların en tipik özelliği, cephelerinde birçok antik taklidi sütuna dayanan üçgen biçimli alınlığı oluşudur. Binanın kuzey giriş cephesi önünde ve iki sütun desteğinde bir galeri ve onun üzerinde üçgen alınlıklı balkon yer almaktadır. Bu üçgen alınlığın ortasında bu eseri inşa ettiren Sultan II. Abdülhamid Han'a ait bir padişah tuğrası ve tuğranın hemen altında tarihi belirten sene satırı mevcuttur.

Ilgın'da uzun seneler Askerlik Şubesi olarak hizmet veren bina daha sonra terkedilerek metruk halde kalmıştı. Bu sebeple halen halk arasında Eski Askerlik Şubesi olarak anılmaktadır. Günümüzde ise restore edildikten sonra bir ara müze olması gündeme gelen tarihi bina Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğüne tahsis edilerek kütüphane olarak kullanılmasına karar verilmiştir. 

Fotoğrafta, Ilgın Redif Taburu Merkez Konağının Askerlik Şubesi olarak kullanıldığı döneme ait bir hatıra. 

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #RedifTaburu #MerkezKonağı #EskiAskerlikŞubesi 
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder