23 Mart 2022 Çarşamba

Ilgın Yazıcızade Ali Seçukname

 Ilgın Yazıcızade Ali Seçukname

Yazılı tarihi kaynaklarda, kitaplarda Ilgın. Osmanlı Devleti dönemi önemli tarihçilerinden olan Yazıcızade Ali Selçukname isimli eserinde Ilgın hakkındaki malumat.

Tevârîh-i Âli Selçûk, Selçuknâme ya da Oğuznâme, Yazıcıoğlu Ali tarafından Osmanlı Padişahı II. Murad'ın isteği üzerine yazılmıştır. 827 (1424) veya 840 (1436-37) yılarında tamamlamış bir tarih kitabıdır. Yazıcıoğlu Ali, Anadolu Selçuklu Devleti'nin tarih yazarı İbn Bîbî'nin el-Evâmirü'l-Alâiyye fi'l-umûri'l-Alâiyye adlı Farsça eserinin Türkçe çevirisini eklemiş, böylece Tevârih-i Al-i Selçuk'un en önemli bölümü oluşturmuştur. Ayrıca, Reşidüddin Hamedani'nin, Câmi'ut-Tevârîh adlı eserinden faydalanmakla birlikte, tarihi Oğuz efsanelerinden ve Uygurca Oğuznâme'den de istifade etmiştir.

Tevârih-i Al-i Selçuk, İslâm öncesi Türk tarihinden Osmanlıların kuruluşuna kadar geçen dönemin anlatıldığı tarihi bir kaynaktır. Dört bölümden oluşan eserin birinci bölümünde Türk ve Moğol boylarının tarihi ile şeceresi ve Oğuz boylarının isimleri, tamgaları, ongunları, Türklerdeki toy, orun, ülüş adetleri ve uygulanması, Selçuklu Hanedanı dönemi ordu sistemi, unvanlar ve o dönemde Anadolu'daki yer ve şahıs adları hakkında bilgiler içerir.

Yazıcızade Ali'nin Selçukname, Selçuklu Tarihi isimli kitabında Ilgın, Selçuklu dönemini anlatan diğer kaynaklarda "Ab-ı Germ" olarak geçerken bu eserde Ilgın'dan "Yılgun" olarak bahsedilmektedir. Anadolu Selçuklu Devleti döneminde Selçuklu Başkenti Konya'nın sıcak suyu, Ilıcası ile meşhur önemli bir su şehri olan Ilgın ile alakalı hadiselere bu eserde yer vermiştir.

📍Fotoğrafta, Yazıcızade Ali Selçukname isimli Osmanlıca eserinin ilk sahifesi görülüyor.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #YazıcızadeAli #Selçukname #Yılgun #Ilgun #AbıGerm
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder