14 Mart 2022 Pazartesi

Seyyah Bertrandon Ilgın'da

 Seyyah Bertrandon Ilgın'da

Bertrandon de la Broquiere ve Seyahatnamesi (1432-1433)

Ilgın tarihi hakkında yaptığım araştırmalarda, yabancı seyyahların yazdıkları hatıraları ve seyahatnameler ayrı bir öneme sahipler. Yayımlanmış bu eserlerde, kitaplarda coğrafya, tarih, sanat tarihi ve genel manada çeşitli hususlarda istifade etmekteyiz.

Anadolu Selçuklu, Karamanoğlu Beyliği döneminde Ilgın'a ilk uğrayan Batılı, Avrupalı seyyahlardan birisi de Fransız Bertrandon de la Broquiere'dir. 1432-1433 Yılları arasında gerçekleştirdiği seyahatinde, deniz yoluyla Suriye'ye buradan, Baalbeck, Hama, Antalya, Adana, Tarsus, Ereğli, Konya, Afyonkarahisar, Kütahya, Bursa, İzmit üzerinden İstanbul'a ulaşmıştır.

Konya’da bulunduğu günlerde La Broguiere, Karaman beyini, kalabalık bir alayın başında Cuma namazına giderken de görür. Bu sırada Karamanoğlu İbrahim Bey otuz iki yaşlarında ve topraklarında sayılan bir kimsedir. Bertrandon'un bu denizaşırı seyahati esnasında 1432 senesinde Konya istikametinden geldiği Ilgın'da, Ilgın Kaplıcaları ile ilgili bölümde: 

"Konya’da Kervan hazırlanır kervan emini kendi adamları, karısı, iki çocuğu ve La Broquiere yola çıkarlar. Ilgın yakınlarında bir yerleşim yerinde bir köyde konaklarlar. Burada yolda bir köyde konakladıklarında, seyyaha evden dışarı çıkmamasını, çünkü bu köy insanlarının çok kötü olduklarını, onu öldürebileceklerini tenbih ederler. Bu köyün az ilerisinde, bir akarsuya sahip bir dereden geçip geniş bir ova kenarında, hastaların şifa bulmak için geldikleri bir kaplıca görür. Adını vermediği bu kaplıca Ilgın’dır.

Büyük bir ovadan giden bir ırmaktan geçtim. Bana söylendiğine göre burada bir çok hastanın şifa bulması için geldiği bir hamam (kaplıca) varmış. Bir zamanlar Kudüs'te böyle hastane gibi kullanılan evler vardı." 

Bertrandon de la Broquiere ve Seyahatnamesi isimli çalışmasında kitabında aktarmaktadır.

Semavi Eyice Bertrandon de la Broquiere ve Seyahatnamesi

Fotoğrafta: Bertrandon de la Broquiere'nin seyahati esnasında uğradığı Ilgın'da, gördüğü eserlerden; Ilgın Kaplıcaları yanındaki Handevi Kandevi türbesi. Sene 1968.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #Bertrandon #HandeviKandevi #IlgınKapıcaları
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder