2 Mart 2022 Çarşamba

Ilgın Maden Linyit Kömürü

 Ilgın Maden Linyit Kömürü

Ilgın Çiğil Formasyonu Linyit Kömürü Yatakları

Ilgın yeraltı zenginlikleri olarak incelendiğinde, madenleri bakımından halen işletilmekte olan Linyit kömürü ile öne çıkmaktadır.

Ilgın'da Türkiye Kömür İşletmelerinin 1970 Senesinde işetmeye başladığı Gölyaka (Haremi) köyü ve Çavuşçugöl yakınlarındaki Linyit kömür yatakları haricinde Balkı, Çiğil ve Yukarıçiğil mahallelerinin yakınındaki alanlarda Linyit kömürü damarları mevcuttur. 

Çiğil formasyonu olarak adlandırılan bu bölgede, Çiğil formasyonu temeli oluşturan Paleozoyik, Mesozoyik istif üzerinde açısal uyumsuzlukla yer almaktadır. Çiğil formasyonu beyaz, gri, sarı, kırmızı, kahve renkli çakıltaşı, kireçtaşı, kumtaşı, silttaşı, tüf, marn, çamurtaşı ardalanması ile yer yer merceksel ince linyit ara katmanlarından oluşur.

Yukarı Çiğilde linyit kömüründen faydalanmak için halk kendi imkanlarıyla yer yer ocaklar açmıştır. Yapılan tetkik ve incelemelerde bu bölgedeki kömür kapasitesinin düşük olması, işletmeye yeterli olmaması sebebiyle çalışmalar durdurulmuştur. Bölge halkının bir kısmı bu kömürden çıkararak kendi yakacak ihtiyacını karşılamaktaydı.

Ilgın, Çiğil formasyonunun yaşı Miyosen olarak kabul edilmiştir. Çiğil formasyonu akarsu ve göl ortamında çökelmiş olduğu yapılan tetkiklerle tespit edilmiştir.

📍 Fotoğrafta; Ilgın Çavuşçugöl linyit kömürü yataklarının olduğu bölge ve Battal Deresi, 1/500.000'lik ölçekli haritada işaretli kısımda görülüyor. 
Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM
https://ilginarastirmalari.blogspot.com
#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #LinyitKömürü
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder