8 Mart 2022 Salı

Ilgın Sadaka Taşı ve Çifte Vav

 Ilgın Sadaka Taşı ve Çifte Vav

Anadolu Selçuklu Beylikler dönemi Karamanoğulları devrinde Turgutoğllarından, Pir Hüseyin Bey tarafından Ilgın'da 1422 yılında Ulu camii olarak inşa ettirdiği halk arasında Çukur Camii olarak bilinen caminin bahçesinde bulunan tarihi sadaka taşı. Ecdat yadigarı bu tarihi eser, Müslüman Türk inancı gereği bir ibadet olan sadaka ibadetinin ihtiyaç sahiplerini incitmeden eda edildiği, verenin alanı görmediği naif bir İslami kültürün neticesidir. Sadaka taşının üzerindeki oyuk olan bölüme bırakılan altın, gümüş veya sikke şeklindeki para ihtiyaç sahibi olanın ihtiyacı kadar olanı alıp kullanması, muvaffak olurda durumu düzelir ise tekrar o miktarı oraya bırakarak devam eden bilhassa Osmanlı döneminde sadaka verecek kimseyi bulamayanların devam ettirdiği bir İslami bir gelenekti.

Ilgın, Pir Hüseyin Bey Ulu Camii Sadaka taşının üzerinde bulunan Arapça çifte "Vav" harfi kabartması hakkında; 

Hz. Peygamberimize S.A.V. vahiy yoluyla gelen ilk mesajın içinde (Alak Suresi) doğumumuzu ve kul olduğumuzu gösteren mesajlar vardır. İnsan anne karnındaki konumu vav şeklinde iki büklüm cenin pozisyonu şeklinde yaşar ve doğar. İnsan, oysa en doğru olduğu gün ölmüştür. Eskiler kulluğun manası Vav’dadır buyurmuşlardır. Allah C.C. kullarının Vav gibi mütevazi olsun ister. İnsan iki büklüm olunca rahat eder anne karnında. boylu boyuna uzansa da, kim rahattır mezarında? Doğum tek Vav, ölüm diğer Vav. Birisi hayatı, diğeri ölümü ifade eder. İkisi yan yana gelince: Çifte Vav, erbabının malumu olduğu üzere ebced hesabıyla toplam 66 eder, bu da Allah demektir.

Hurifiyatçıların kullandığı bu yöntemde rakamlar harflerle ifade edilir ve her kelimenin rakamsal değeri üzerinden hesaplar yapılır. Ebced hesabına göre; A harfi 1 L harfi 30, H harfi 4 değerindedir toplam altmışaltı. Kısacası, eskiden "Hadi işi altmışaltıya bağladın" ifadesi, işi Allah'a havale ettin anlamında kullanılırmış vesselam.

Fotoğrafta: Ilgın, Pir Hüseyin Bey, Ulu camii Sadaka Taşı ve Üzerindeki Çifte "Vav" Kabartmaları Görülüyor. 

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #PirHüseyinBey #SadakaTaşı
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder