28 Nisan 2013 Pazar

Ilgın Beykonak Boldacı Efsanesi

Ilgın Beykonak Boldacı Suyu
Ilgın Beykonak Boldacı Efsanesi
Ilgın ve Çevresi Hakkında Genel Bilgiler
Ilgın Beykonak beldesinde, Didiği Sultan hazretlerinin tekkesinin yakınında olan Boldacı suyunun anlatılan birde efsanesi vardır. Beykonaklı değerli Avukat Dündar Aydoğdu hocamın "Sen Ağlama Be Çocuk" İsimli o nefis hikayesinden Boldacı Efsanesinin olduğu bölümü okuyalım:
" Birlikte Boldacı kaynağının başına geldiler. Etrafta iri gövdelerinden  sakız kusan çamlar ile topraktan kovulan kütükleşmiş meşe köklerinin yaşlılık yarışını seyrettiler. İki sincap gölgesi düştü dallara, uzun kuyrukları asılı kaldı havada.
Ilgın Beykonak Beldesi Didiği Sultan Tekke ve Zaviyesi
Suyun başında çam dalından oyulmuş çıra kokulu bir kepçe vardı. Kepçeden birer dolum içtiler. Kaynağın üstünü asma tavan gibi örten kayaya üst üste yığılan taşlarla destek verilmişti. Kayanın alt yüzünde baş yeri izlenimi veren üç oyuk vardı. Oyukların altına vardıklarında bir yarasa, düşen yaprak gibi aşağıya sarktı, sonra yükselerek kayboldu. Arabacı, “Bak İbeyit şu oyukları var ya onlara iyi bak” diye elindeki çam dalını birinin içine soktu..“Bunlar Didiği erenlerinden  üç evliyanın baş yerleridir. Duymadıysan duy, diyeceklerimi  iyi belle. Rivayete göre bir zamanlar bu topraklarda böyük çook böyyyük bir kıtlık ve kuraklık yaşanmış. Bir damla rahmet düşmemiş, kaynaklar kurumuş, çeşmeler akmamış. Orta yer cayır cayır yanmış. Ahali ne yapsın? Hacet namazına çıkmış, taş toplayıp okumuş, hiç fayda etmemiş. Bir gün bir köylü  Didiği Sultanı rüyasında görmüş. Ak sakallı Didiği bana gelin bana demiş. Köycek toplanıp türbeye gitmişler. Kapısındaki kız-oğlan taşına yüz sürüp dua etmişler. Ertesi gün bakmışlar ki bu derede gürül gürül su akıyor. Meğer köylülerin duası kabul edilmiş, Didiği üç müridine emir vermiş, Boldacı kayaların en altındaki taşı çekin çıkarın. Kuş olup uçmuşlar evliyalar bu dereye. Yaaa destur deyip alttakini çekmişler, üsttekini de kaldırmışlar ki sular çağlayıp akmış. Kayayı kaldırırken başları sokulup kalmış kayaya, evliyaların. İşte yerleri.” İbeyit baka kaldı arabacının ağzına.”Yüzüme bön bön bakma. Bir hikmeti kerameti vardır buraların. Didiği Sultan ziyaretçilerinin azaldığına bakma sen. Onun ululuğundan bu diyarın taşı toprağı kutsanmıştır. Bak etrafına,bu korudan başka hiçbir yerde böyle  heybetli böyle iri ağaçlar var mı? yoktur, yok. Nedeeen ?.. Çünküm kim ki korudan ağaç keser odun alırsa ya öküzü ölür ya da evi yanar. Anladın mı guzum bunu unutma “dedi."
Nice efsaneler var Ilgın ve çevresinde Boldacı efsanesi bunlardan sadece bir tanesi Dündar Aydoğdu ağabey yüreğine kalemine sağlık.

Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları
Dündar Aydoğdu / Beykonaklım - Babamın Islığı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder