27 Nisan 2013 Cumartesi

Ilgın ve Konya Civarında Mutasavvıflar

Ilgın ve Konya Civarında Mutasavvıflar
Ilgın ve Çevresi Hakkında Genel Bilgiler
Ilgın Beykonak Didiği Sultan Tekke
Gönül sultanları, İslamın ve türklüğün yerleşmesinde ve gelişmesinde büyük emeği olan tasavvuf büyükleri başta Mevlana Celaleddin-i Rumi olmak üzere Konya civarında pek çok eren Allah rızası için hizmetler yapmışlardır.
Ilgın ve çevresinde; Mahmuthisar Tekkesi Beykonak'ta Didiği Sultan, Argıthanı Argıt Baba, Ilgın merkezde Handevi Kandevi Hazretleri gibi pek çok gönül ereni Anadolu'nun vatan olmasında büyük katkıları vardır.
Türklerin 26 Ağustos 1071 yılında Konya Bölgesine yerleşmesiyle bu bölgeye gelen Türkmenler, Anadolu Selçuklu Devletinin 1308 yılında yıkılmasından sonra Karamanoğulları beyliğinin hâkimiyetine girmişlerdir.
Türkistan’da doğup, Yesi şehrinde 1166 yılında 63 yaşında ölen, yaşadığı bölgede İslamiyet’in yayılması ve tasavvuf hareketinin gelişmesine büyük hizmetlerde bulunan, bu yüzden Türkistan tasavvuf hareketinin piri, lideri olarak tanınan Ahmet Yesevi Hazretlerinin vefatıyla, XII. Asrın sonundan itibaren bu büyük zatın derviş ve halifeleri, Anadolu’ya gelerek bölgenin İslamlaşmasına büyük ölçüde hizmetlerde bulunmuşlardır. XII  Asrın sonundan  XV. Asra kadar Konya  Bölgesinde Türkistan ve Horasan’dan gelen Yesevi tarikatına mensup olan mutasavvıflar arasında Argıthanı’nda Argıt Baba, Ilgın Mahmut Hisar Tekkesinde Hacı Bektaşi Veli’nin amcasının oğlu Didiği Halit Sultan, Seydişehir’de Seyyid Harun Veli, Yatağan’da Ahmet Mürsel, Hasan Şıh’ta Şeyh Hasan, İlyas Baba Köyünde İlyas Baba, Kiçi Muhsine Köyünde Hacı Haydar Sultan, onlardan sonra Ağrıs’ta  (Sağlık)  bulunan Doğan Yörük Zaviyesi, bölgenin İslamlaşmasına ve manevi yönden ilerlemesine büyük ölçüde hizmet etmiştir.
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder