15 Nisan 2013 Pazartesi

Ilgın Çavuşçugöl Beldesi Çavuşçu Gölü


Ilgın ve Çevresi Hakkında Genel Bilgiler
Ilgın Çavuşçugöl Beldesi Çavuşçu Gölü
Ilgın Çavuşçugöl Beldesi Çavuşçu Gölü

Ilgın Çavuşçu Gölü, İç Anadolu bölgesinin Konya bölümünün batı kesiminde Ilgın ilçesinin kuzeyindeki Çavuşçugöl beldesi sınırları içindedir. Tektonik kökenli bir göldür. Gölün Çevresi 51 km2dir. Yaklaşık olarak 180 milyon metreküp su kapasitesine sahip olan göl 2008 yılı itibariyle 36 milyon metreküp suyu mevcuttu. Ilgın kaplıcaları ile aynı fay hattı üzerinde bulunan Çavuşçugölün güney tarafında ve Ilgına 10 km kadar uzaklıkta bulunan ve halk tarafından Açık ılıca suyunun aynı kaynağa tabi olduğu ayrıca Çavuşçu gölün içindeki adada aynı suyun mevcut olduğunu yazmaktadır.
Sultan dağlarından inen akarsular, Ilgın Çayı ve çevresindeki sıcak su kaynakları gölü besleyen başlıca kaynaklardır. Ilgın ovasının tarımsal sulanmasında önemli bir yer tutar. Sultan dağlarının doğusunda küçük bir çukura yerleşmiş olan gölün yükseklikleri 1300-1400 metreye varan tepelerin arasındaki bu gölün ekseni kuzey-güney doğrultusunda uzanır. Uzunluğu 18 km. Genişliği 2.5,3 kmdir. Rakımı 1025 metre yüz ölçümü 51 km2 batı kenarında Sultan dağlarından inen Ilgın Çayının göle kavuştuğu yerde meydana getirdiği delta çıkıntısı dikkati çeker. Gölün bu kenarında birde sıcak su kaynağı vardır. Göl sığ olup bazı seneler yaz aylarında sular iyice çekilmektedir. Göl suyunun tatlı olması bu tahmini kuvvetlendirir. Fazla yağış olan senelerde bu seviye yükselmekte ve güneydeki kanal vasıtası ile boşaltıldığı olmaktadır.
Çavuşçu Gölün kıyısı sazlıktır. Buradan hasır otu kamış elde edilir. Halk sepet yapımında yakacak ve yapı işlerinde kullanarak istifade etmektedir. Göl ve çevresi aynı zamanda bir kuş gözlem noktasıdır. Bölge gezilip görülmeye değer doğal bir güzelliğe sahiptir. Çavuşçu Göl önemli kuş alanlarımızdan biridir. Göl çevresinde sumru macar ördeği gibi kuşlar barınmaktadır. Ilgın ilçesinde bulunan biyolojik zenginlik açısından önemli sulak alanlardan biridir. Gölün su seviyesi yılların yağış durumuna göre yükselip alçalıyor. Su tarımsal amaçlı kullanıldığı içinde tehlike altındadır.
Ilgın Çavuş Gölünün geçmişini araştıran Selçuk Üniversitesi ve Çevre İl Müdürlüğü Yetkilileri tarihte Çavuşçu gölünün yıllar önce su seviyesinin bir hayli fazla olduğu zamanlarda Atlantı Kanalı vasıtasıyla Sakarya Nehrine boşaldığını belirtiyor. Ilgın Çavuşçu gölünün Battal ve Çebişçi dereleri tarafından beslenen bir tatlı su gölü olduğunu belirten Selçuk Üniversitesi ve Çevre İl müdürlüğü yetkilileri Çavuşçu Gölünün kuzey ve güneyinde satler bulunmaktadır. Çavuşçu Gölünün alanı ortalama 1200 hadır. Suları tatlı olduğu için sulama suyu olarak kullanılmaktadır. Göl 1992 yılında sit alanı ilan edilmiştir. Göl eski haliyle 5000 ha alanı kaplamaktaydı,geniş sazlık alanlara sahip olduğu öğrenilen Çavuşçu su seviyesi yüksek olduğu yıllarda göldeki suyu Atlantı Kapalı vasıtasıyla Sakarya nehrine boşalmaktaydı. Çavuşçu gölünü 1960 yıllarında besleyen kaynakların Bulcuk, Eldeş ve Tekke gölleri ile tutulmuş Gölün kuzey ve güneyindeki sulak alanlar kurutulmuş olarak tarıma açılmıştır. Gölde yapılan seddeler ile ılgın ve Atlantı Ovalarında toplam 22.000 halık alan sulanmaktadır.
Selçuk Üniversitesi Araştırma Görevlileri Çavuşçu Gölünün sorunlarını şu şekilde sıraladı. Tarım alanlarından kaynaklanan kirlilik kum alımı su seviyesindeki değişimler, kaçak avcılık, bilinçsiz balıkçılık gölün sorunlarıdır. Çavuşçu Gölü Sulak alanların yönetmenliği gereği koruma bölgeleri Ulusal sulak alan komisyonunca onaylanmıştır.


Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder