15 Nisan 2013 Pazartesi

Ilgın Çavuşçu Gölü Sazan Balığı

Ilgın Çavuşçu Gölü Sazan balığı
Ilgın Çavuşçu Gölü Sazan Balığı
Ilgın ve Çevresi Hakkında Genel Bilgiler
Son yıllarda, yaşanan küresel ısınmanın etkisiyle yağışların azalması, bilinçsiz tarımsal sulama ve sulak alanların yeni tarım alanları için kurutulması gibi nedenler yüzünden Türkiye, genelinde önemli oranda kullanılabilir suyunu kaybetti.
Göller ve sulak alanlar kuruyor, yer altı suları metrelerce düştü, barajlardaki sular azaldı. Suyun kaybedilmesi, ekonomik açıdan da büyük zararlara yol açıyor. Ülkenin birçok bölgesinde balık ve kamışa dayalı geçimini sağlayan birçok aile zorunlu olarak meslek değiştiriyor, veya göç etti. Sulak alan kaybı ve ekonomi açısından bakıldığında en fazla etkilenen bölge Konya ve çevresi oldu.
Çavuşçu Gölü’nde de tehlikeli sınırlarda bulunuyor. Ilgın ilçesinin en önemli sulak alanı olan Çavuşçu Gölü’nde de son yıllarda tehlike sınırlarına dayanmış durumda. Atlantı Ovası başta olmak üzere binlerce dekarın sulanmasında önemli görev üstlenen gölde, kış ayları sonunda, kapasitesinin ancak dörtte biri oranında su kalıyor.
Çavuşçu Gölü’nde 40 balıkçının geçimini sağladığı gölden artık, yılda en fazla yaklaşık 15 ton balık üretildiği be su seviyesinin azalması, Atlantı Ovası sulanırken verilen suyla birlikte balıkların gitmesi, balık sayısını hızla azaltıyor.
Ilgın Çavuşçu Gölü bölgenin ekolojik sisteminde çok önemli bir yere sahiptir. Balık çeşitleri ile, çevresindeki ağaçlandırma ve bitki çeşitliliğinin artırılarak korunması ile sıcak su kaynakları ile korunarak gelecek kuşaklara taşınmalı.

Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları
Ntvmsnbc Arşiv

1 yorum:

  1. Çavuşçugöl'de sazan balıklarının bırakılmasından once bulunan Turna balığı ile ilgili bilgi edinilebise ne güzel olurdu.

    YanıtlaSil