6 Temmuz 2021 Salı

Ilgın Folkloru Düğünler

Ilgın Folkloru Düğünler

Zengin kültür birikimi ve geleneksel Konya ananeleri ile Ilgın geçmişten günümüze halk folkloru ile müstesna bir şehrimizdir.

Düğün kıyafetleri

Ilgın'da düğünlerde erkeklerin giydiği özel bir kıyafet yoktur. Genelde takım elbise giyilir. Merkez olarak kadınlar düğünlerde hususi takım elbiseler giyerler. Kadife, şali, yünlü diye adlandırılan kumaşlardan dikilen şalvar ve işlikten oluşur. Bu elbiseler genelde nişan, kız hamamı, kına gecesi günlerinde giyilir. Köylerimizde de benzer ve değişik kıyafetlere rastlamak mümkündür. 

Halk Oyunları

Ilgın'ın kendine has oyunları Konya bölgesinin klasik kaşık oyunlarıdır. Düğünlerde önceleri davul zurna, ve ince saz eşliğinde oynanırdı. Günümüzde ise elektronik piyano ve elektro saz eşliğinde yapılan müzik eşliğinde çalıp söylenmektedir. Oyunlar genelde karşılıklı iki veya daha fazla kişi tarafından gerçekleştirilir. Oyun havalarında ise genellikle Konyalı, Kozan dağı, Aslan Mustafa, Şerif hanım, Çubuk telde bağlama, Mevlana, Kaymakam kızı, Çifte telli, Emmiler, Develi ve ILGIN'ım türküleridir.

Ilgın Hamam Dağından Genel Görünüm. Sene 2012.
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder