11 Temmuz 2021 Pazar

Ilgın Mutfak Kültürü ve Yemekleri

Ilgın Mutfak Kültürü ve Yemekleri 

Ilgın'lı ev hanımları mutfaklarında Ilgın'ın bir tahıl şehri olması nedeniyle hamur işi yemekler çoğunluktadır. Bulgur pilavı başta olmak üzere hamur işleri, koca topalak, hamur topalağı, sakalı sarkan, ovmaç ve mercimekli ovmaç çorbaları ve çeşitli yemekler yapılırdı. İsteğe bağlı olarak fırın böreği ve tandır böreği, içecek olarak genellikle ayran, hoşaf, ana yemeklerden patates yemeği, bulgur pilavı, ak (kuru) fasulye, yaprak sarması, biber kabak domates patates dolmaları, tavuk ve horoz yemeği, kurutulmuş sebzelerden yapılan yemekler, çeşitli sebze peynir ve kıymalı yapılan sac börekleri sevilerek yenir. 

Yaz mevsiminde ise, genellikle yeşil fasulye, karnıyarık, oturtma gibi patlıcanlı yemeklerle çeşitli sebze yemekleri, yufkalı bulgur, sebzeli bulgur pilavı, biber, domates dolması, güveç ve soğuk yarma çorbası tercihler arasındadır. Kış mevsiminde akşam yemeğinde geçmişten günümüze kadar; ak (kuru) fasulye, nohut yemeği, tarhana çorbası, yoğurt çorbası ayran aşı, kış sebzelerinden yapılan yemekler, patates kavurması, kavurma et ve güveç gibi yemekler tercih edilirken, yaz mevsiminde de çeşitli çorbalar, çeşitli sebze yemekleri ve güveç, türlü gibi yemekler tüketilmektedir. Kahvaltılarda ise genellikle sahanda yumurta, top yumurta, zeytin, tuluk (tulum) peynir, kavurma, tereyağı, helva, bal ve reçel çeşitleri bu öğünde tercih edilen yiyecek çeşitlerinin başlıcalarıdır.

Geçmişte yaygın bir öğün olup günümüzde neredeyse unutulmuş olan genellikle kış mevsiminde yat geberlik olarak yenilen yat geber ekmeği artık bir öğün olma özelliğini kaybetmiş durumdadır.

Düğün ve davet yemeklerinde ise yoğurt çorbası, etli bamya yemeği, kavurma ve pirinç pilavı, üzüm hoşafı, irmik helvası en çok tercih edilen ikramların başında gelmektedir.

Günümüzde Ilgın merkezde lokantalarda haklı bir üne sahip olan fırınlarda yapılan etli ekmek, bıçak arası, kuşbaşı, Mevlana gibi çeşitleri en çok tercih edilen yemek çeşididir. 

Selçukludan Osmanlıya ve günümüze kadim bir mutfak ve yemek kültürüne sahip olan Ilgın yemek çeşitleri tabii olarak yukarıda saymaya çalıştıklarımızdan ibaret olamayıp tatlıları, ana yemekleri, kahvaltılıkları, atıştırmalık çerezleri ile merkez ve köylerde farklı mensubiyetlerden dolayı çok çeşitlilik ve zenginlikler göstermektedir.

Fotoğrafta, Fırın Çeşitlerinden Meşhur Ilgın Etli Ekmeği.
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder