24 Temmuz 2021 Cumartesi

Ilgın Höyükleri: Boz Höyük

Ilgın Höyükleri: Boz Höyük

 Kadim medeniyetler şehri olan Ilgın'da antik dönem yerleşim birimlerinden olan pek çok höyük bulunmaktadır. Ilgın Merkezi civarında bulunan Boz Höyük (Bozhöyük) Ilgın Ovası’nın önemli höyüklerinden biridir. Ilgın şehir merkezine bağlı ve merkezin 2.3 km kadar güneyinde, Ormanözü - Çatak mahalleleri asfalt yolunun üzerinde, yolun hemen doğusunda yer alır. Güneybatı yönünde Harmanyazı ve Balkı - Göstere köylerinin vadilerinden gelen dereler Boz Höyüğün 4.7 km. güneybatısında birleşirler. Eskiçağda bu çay büyük olasılıkla Boz Höyük civarından geçmekte idi. Boz Höyüğün hemen güneyindeki tarlalarda açılmış olan belirgin toprak yarıkları dere yatağı olarak bu ihtimali güçlendirmektedir. Höyük, Ilgın çıkışı son evlerden sonra başlayan tarımsal arazilerin ortasında kalıyor. Höyük günümüzde uzun zaman, yol kenarında olması sebebiyle, kısmî olarak da olsa katı atık alanı olarak kullanılmaktadır. Moloz ve inşaat artıklarının yanı sıra genel olarak çöplük olarak da kullanılmaktadır.

Höyükler hemen her zaman belli büyüklükteki su kaynakları olan pınarların (bunarı) civarında gözleniyorlar, ancak höyüklerin çoğunluğu örneğin Boz Höyükte olduğu gibi daha zayıf sayılabilecek pınarların kıyısında yer alıyor. Bu höyüklerin önemli bir kısmı eskiçağda akarsuların kıyısında yer alıyorlardı, ki bu akarsular doğal süreçler ve insan etkisiyle zamanla yataklarından uzaklaşmışlar veya tamamen kurumuşlardır. 

Boz Höyük yapılan incelemelerde günümüzden hayli eski bir dönem olan İlk Tunç Çağına (İTÇ) tarihlenmektedir. Höyüğün kuzey ve güneydoğu kesimlerinden toprak çekilmek suretiyle tahribata uğramıştır. Tehdit altında olan höyük 1. Derece sit alanı ilan edilmiş olup, 1996 senesinde, 2518 numaralı tescil kaydı bulunmaktadır. Koruma altına alınmış bir kültür varlığıdır. Kuzey, güney istikametinde bir yapıya sahiptir. Rakımı 1040 Metre olup, çapı yaklaşık olarak 260 metre civarındadır.

Fotoğrafta, Ilgın Boz Höyük ve civarının genel bir görünümü.
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder