14 Temmuz 2021 Çarşamba

Ilgın Şeyh Bedreddin Emir Sadeddin İsa Türbesi

Ilgın Şeyh Bedreddin Emir Sadeddin İsa Türbesi

Ilgın, Merkezde Şıhbedrettin Mahallesinde, Konya Yolu üzerindeki Ulu Mezarlığın yanında bulunan Anadolu Selçuklu Beylikler dönemi Miladi 1286 tarihli Şeyh Bedreddin, Emir Sadeddin İsa Türbesi. Türbe günümüzde Kümbet, Şıhbedrettin (Şeyh Bedreddin) türbesi ve Sadeddin İsa Türbesi gibi farklı isimlerle anılmaktadır. Halk arasında yaygın bir yanlış yakıştırma olan Selçuklu Emiri Saddettin Köpek ile hiç bir ilgisi yoktur. Türbeye Şıhbedrettin denmesinin nedeni, Emir Sadeddin İsa'nın vefatından ve buraya defnedilmesinden sonra türbeye, bulunduğu mahalleye de adını veren Şeyh Bedreddin adında birinin defnedilmesinden kaynaklandığı rivayet edilmektedir. 

Türbenin Arapça kitabesinde yazdığı şekliyle Seyfuddin Balaban adına yaptırılan tarihi kümbette Selçuklu Emiri Sadeddin İsa'nın metfun olduğu doğru ve kesindir. 

Ilgın'da geçmişte halk arasındaki yaygın inançlara göre Şıh Bedreddin kümbeti yaptığım araştırmalarda uzaktan yakından gelenler tarafından türbenin yoğun ilgi gören bir ziyaret konumunda olduğu anlaşılıyor. Çoğunlukla kadınların itibar ettiği ve çocuğunu “satmak” adak adamak gibi bir uygulama biçimi dua vesilesi şeklinde yapılmakta imiş. Genellikle çocuğu doğup yaşamayan kadınlar, çocuğu ölü doğan anneler, hiç çocuğu olmayanlar bu türbeyi ziyaret ederek vesile kılarak dua ederlermiş. Şıhberettin Kümbetini ziyaret edip vesile kılarak dua eden kadınların bu vesileden sonra eğer çocukları olursa doğan çocuklarının Şehy Bedreddin'e istinaden kız ise adını Bedriye, erkek ise Bedir olarak koyadukları nakledilmektedir.

Fotoğrafta, Ilgın Merkez'de Şeyh Bedreddin Emir Sadeddin İsa Türbesi ve çevresinin günümüzdeki durumu görülüyor.
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder