25 Temmuz 2021 Pazar

Ilgın'ın İklimi Hava Koşulları

Ilgın'ın İklimi Hava Koşulları

Ilgın, denizden yüksekliği, rakımı 1030 metredir. İç Anadolu bölgesinde bulunması itibariyle Orta Anadolu Bölgesi’nin karakteristik özelliği olarak Karasal (Step) iklim hüküm sürer. Yazları sıcak ve kurak kışları soğuk ve yağışlı geçer. 

Yaz mevsiminde yağışın azalması ve sıcaklık artışına bağlı olarak kuraklık yaşanmaktadır. Yaz mevsiminde Ülkemiz genelinde olduğu gibi saha güneyden sokulan tropikal kuru hava kütlesinin etkisinde kalır. Hava bu dönemde oldukça sıcak ve kuraktır. Bu dönemde düşen yağış miktarı yok denecek kadar oldukça azdır.

Kış mevsiminde ise, batı ve kuzey batıdan yurdumuza sokulan cephelerden çok Doğu Anadolu’dan Orta Anadolu’ya sarkan Kontinental polar (kuru, soğuk) cephe etkilidir. Bu nedenle soğuk geçen kış döneminde düşen yağış miktarı azalmakla birlikte, Balkanlar’dan ve Orta Akdeniz’den gelen nemli cephelerin etkisinde kaldığı zaman dilimlerinde yağış alır. Yağışlar kış aylarında kar sonbahar ve ilkbahar aylarında yağmur olarak yağar. Kışın kuzeyden esen poyrazın, güneybatısından esen Lodosun (Kabayel) etkisi fazlaca görülür. Bazen bu rüzgarlar fırtına sekline dönüşür. Yıllık yağış ortalaması 480 mm civarındadır.

İlkbahar sonu ve yaz başlarında sahada konveksiyonel yağışlar görülür. Ilgın'ın en fazla yağışlı mevsimi ilkbaharın Mart, Nisan, Mayıs aylarında, en az yağışı ise Temmuz, Ağustos aylarında almaktadır. Toplam yıllık yağış miktarı 421,8 mm’dir.

Ilgın'da 1929’da kurulmuş olan meteoroloji istasyonu kurulmuştur. Verilerine göre, Ilgın İlçesi’nin en düşük aylık ortalama sıcaklığı Ocak ayında -0,3 °C, en yüksek aylık ortalama sıcaklığı Temmuz ayında 22,1 °C, yıllık ortalama sıcaklığı 10,8 °C’dir. Mutlak maksimum sıcaklık

40,0ºC, Mutlak minimum sıcaklık ise -25,6ºC olmuştur. Sahada yıllık sıcaklık farkı fazladır (65,6 ºC). Hakim rüzgar yönü batı ve güney batıdır.

Fotoğrafta, Ilgın, Ilıca Mahallesi, Kaplıcalar bölgesinden 1998 senesine ait bir görünümü.
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder