9 Ekim 2021 Cumartesi

Ilgın Ayvatdede Mezarlığı

 Ilgın Ayvaddede Mezarlığı

Ilgın Ayvatdede Mezarlığı, Ilgın Merkezde, Bala mahallesi olarak bilinen Ayvatdede Mahallesi sınırları içerisinde olan ve Ilgın şehir yerleşim alanının dışında yer almaktadır. Çavuşoğlu caddesi caddesi boyunca uzanan tarihi mezarlık, Ilgının en kadim mezarlıklarından birisidir. Tarihi mezarlık Osmanlı Devleti ve Cumhuriyet devirlerine ait pek çok mezar anıtının bulunduğu bu mezarlık Türk İslam usulü ve itikadı ile Ehli Sünnet, Sünni geleneğe mensup ecdadımızın ve günümüz Ilgınlıların ebedi istirahatgahı konumundadır. Ayvatdede Mezarlığının eski konumu yerleşim alanına daha yakın olduğu, günümüzdeki mezarlığın sonradan cumhuriyet döneminde burada definler yapılarak oluşturulduğu yönünde mahalle sakinlerinin beyanları var. Mezarlığın harita koordinatları: 38.268339, 31.913335.

Ilgın'ın merkezindeki tarihi Ayvatdede Mezarlığı, yakın tarihimizde bilhassa Cumhuriyet döneminde yapılan değişikliklerden menfi yönde etkilenmiş bir mezarlık olduğu anlaşılıyor. Mezarlığın konumunun değiştirilmesi pek çok tarihi mezar taşının kaybolmasına ve günümüze ulaşmasına engel olmuştur. Mezarlıkta yaptığımız incelemelerde az sayıda yakın döneme ait tarihi eser konumundaki mezar abideleri Osmanlı Türkçesi Osmanlıca kitabeleriyle halen ayaktadır.

Bu vesileyle Mevla C.C. burada medfun bulunanlar başta olmak üzere cümle geçmişlerimize rahmet eylesin.

Fotoğrafta, Ilgın AyvadDede Mezarlığı genel görünümü.

#IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #Ilgın #IlgınBelediyesi #IlgınKaymakamlığı #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #Konya #IlgınŞifaŞehri #AyvadDede
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder