16 Ekim 2021 Cumartesi

Ilgın Osmanlı Devleti Sultan Abdülaziz Dönemi

 Ilgın Osmanlı Devleti Sultan Abdülaziz Dönemi

Osmanlı Devleti 32. Padişahı, ve kardeşi Abdülmecid’in vefatı zerine 34 yaşında tahta geçen Sultan Abdülaziz döneminde Ilgın'ın idari yapısında önemli değişiklikler olmuştur. Saltanatı 1861 ile 1876 tarihleri arasındadır. Akşehirli Hasan Fehmi Efendi’den Arap dili ve edebiyatı ile şer‘î ilimleri tahsil etmiştir. 97. İslam halifesi Sultan Abdülaziz 4 Haziran 1876 tarihinde 46 yaşında tahtan indirilerek şehid edilmiştir. Ecdadımıza Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun.

Teşkil-i Vilayet Nizamnamesi 8 Ekim 1864 yılında Abdülaziz tarafından kabul edilen Nizamname uyarınca Osmanlı Devletindeki bütün eyaletler vilayet olmuştur.

Vilayet Nizamnamesi, ile Osmanlı yerleşim birimleri; vilayet, liva (sancak), kaza ve köy şeklinde teşkilatlandırıldı. Aradan geçen süre içerisinde 1871’de kaza ile köy arasında “Nahiye” denilen başka bir idari birim oluşturuldu. Bu düzenleme ile Karaman Eyaletinin adı değiştirilip Konya Vilayeti olmuştur.

Böylece Ilgın, idari olarak Konya Vilayetine bağlı bir "Kaza" oldu. Aynı sene Ilgın'da 1864'te büyük bir deprem oldu. Afet, Ilgın Kazasında büyük bir yıkıma neden oldu. Yerleşim alanları büyük zarar gördü.

Döneminin en önemli kaynaklarından olan Konya Salnameleri kayıtlarına göre Ilgın, Kaza olan idari yapısını 1923 Osmanlı Devleti sonuna kadar ve Cumhuriyette de ilçe olana kadar devam ettirdiği anlaşılıyor.

Fotoğrafta, Ilgın Haritası. 1800'lü Tarihlerde Ilgın Kazası Yol Ağı Haritası

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınBelediyesi #IlgınKaymakamlığı #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınŞifaŞehri #Konya #IlgınAraştırmaları #SultanAbdülaziz #IlgınKazası
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder