5 Ekim 2021 Salı

Ilgın Behlülbey Mezarlığı

 Ilgın Behlülbey Mezarlığı

Ilgın Merkezden (Hamam) Kaplıcalar (Akşehir) istikametine giderken solda Behlülbey Mahallesi sınırları içerisinde olan ve tam karşısında Ilgın Ceza ve Tutukevi (Ilgın Cezaevi) bulunmaktadır. İbrahim Bektaş caddesi boyunca uzanan tarihi mezarlık, Ilgının en kadim mezarlıklarından biridir. Selçukludan, Osmanlıya ve günümüze Cumhuriyet dönemlerine ait pek çok mezar anıtının bulunduğu bu mezarlık Türk İslam usulü ve itikadı ile Ehli Sünnet, Sünni geleneğe mensup ecdadımızın ve günümüz Ilgınlıların ebedi istirahatgahı konumundadır. Behlülbey Mezarlığı genel olarak Ilgın Mezarlığı olarak da bilinmektedir. Mezarlığın harita koordinatları: 38.274901, 31.900033.

Ilgın'ın merkezindeki Behlülbey Mezarlığı hakkında, yakın tarihimizde yapılan yol ve diğer istimlaklar nedeniye daha büyük bir alana sahip olan mezarlığın alanı önemli ölçüde küçülerek günümüzdeki şeklini almıştır. Mezarlık içerisinde metfun bulunan şahsiyetler ve tarihi eser konumundaki mezar abideleri Osmanlı Türkçesi Osmanlıca kitabeleriyle önemli bir tarihi konuma sahiptir. Tarihi mezarlar hakkında yapılacak bir envanter çalışması Ilgın tarihine ışık tutması açısından faydalı olacağı kanaatindeyiz.

Fotoğrafta, Ilgın Behlülbey Mezarlığının caddeden genel görünümü.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #Ilgın #IlgınBelediyesi #IlgınKaymakamlığı #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #Konya #IlgınŞifaŞehri #Behlülbey
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder