23 Ekim 2021 Cumartesi

Ilgın Beykonak Mahallesi Tarihi Ulu Camii

 Ilgın Beykonak Mahallesi Tarihi Ulu Camii

Ilgın, Beykonak eski adıyla Tekke köyü merkezinde köy meydanında, Hatıllı suyu kenarındaki Ulu Camii, Büyük Cami olarak da biliniyor. Tarihi Ulu Caminin tarihi geçmişi ile alakalı olarak girişindeki ve caminin içerisindeki minberin üzerindeki kayıtlara göre eski inşa tarihi Hicri 578, Miladi 1182 olarak yazmaktadır.

Bu inşa tarihine göre Ilgın civarındaki en eski Selçuklu dönemi eserlerinden biri olan, Anadolu Selçuklu Devleti, Sultan II. Kılıçarslan dönemi (1156-1192), azatlı cariyelerinden olan Sanavber Hatun, Dediği Sultan Tekkesindeki Mescidi inşa ettirdiği Hicri 576, Miladi 1180 tarihinden yaklaşık olarak iki sene sonra inşa edildiği anlaşılmaktadır. Bu ilk inşa edilen mescit dönemin koşullarına göre yapıldığı göz önüne alınırsa yapının zaman içerisinde tarihte bazı değişikliklere ve tamire maruz kaldığı düşünülmektedir.

Beykonak Ulu Caminin günümüzdeki betonarme taş yapı, tek kubbeli, tek minareli ve bir şerefeli olarak Cumhuriyet döneminde 1963 senesinde eski yapı yıkılarak yeniden inşa edildiği anlaşılmaktadır.

Günümüzde beş vakit ve daimi olarak ibadete açık olan Beykonak Ulu Camii geçmişten günümüze inananları davet ediyor.

Fotoğrafta, Beykonak Ulu Camii genel bir görünümü.

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınBelediyesi #IlgınKaymakamlığı #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınŞifaŞehri #Konya #IlgınAraştırmaları #Beykonak #UluCamii
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder