14 Ekim 2021 Perşembe

Ilgın Evliyaları Şeyh Behlülbey Hazretleri

 Ilgın Evliyaları Şeyh Behlülbey Hazretleri

Ilgın şehir merkezini oluşturan, kadim yerleşime sahip mahallelerinden biri olan Behlülbey Mahallesi ve mahalleye adını veren Şeyh Behlübey Hazretleridir. Halk arasındaki yaygın inanışa göre Beykonak (Tekke) daha evvelki ismiyle Mahmuthisar Tekkesinde türbede medfun bulunan Didiği Sultan Hazretlerinin kardeşleriden biri de Şeyh Behlübey Hazretleridir. 

Selçuklu dönemi, Ilgın'ın manevi büyüklerinden olan Didiği Sultan Hazretleri, yedi kardeşinden en küçük kardeşine kıyamayıp küçük olduğu için yanında bıraktığı halde, diğer kardeşleri olan, Cömert Dede, Satılmış Dede, Behlül Bey, Handevi ve Kandevi kardeşlerini Ilgın'ın içinde yerleştirerek bölgede İslam ve ehli sünnet itikadının yayılması ve irşadı ile vazifelendirdiği nakledimektedir. 

Behlülbey Mahallesine adını veren Behlübey Hazretlerinin kabrinin günümüzde Ilgın, Ayvatdede Mahallesi, sınırları içerinde olan Lala Mustafa Paşa Caddesi üzerindeki yine aynı isimle anılan Behlülbey Mescidi / Camii dahilinde olduğu nakledilmektedir. Her şeyin en doğrusunu Allah C.C. bilir.

Bu vesileyle Behlülbey Hazretleri başta olmak üzere araştırmalarımızda kitabından istifade ettiğimiz kıymetli büyüğüm merhum Hüseyin İnce Hocamıza ve cümle geçmişlerimize Mevla C.C. rahmet eylesin.

Fotoğrafta, Behlülbey Camii ve civarından genel bir görünüm.

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #Ilgın #IlgınBelediyesi #IlgınKaymakamlığı #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #Konya #IlgınŞifaŞehri #Behlülbey
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder