25 Ekim 2021 Pazartesi

Ilgın Boğazkent Reşadiye Mahallesi Koca Çeşme

 Ilgın Boğazkent Reşadiye Mahallesi Koca Çeşme

Ilgın'a Bağlı Boğazkent, eski adıyla Reşadiye Köyü yıllardır ab-ı hayat kaynağı tarihi Koca Çeşme. Cumhuriyet dönemi eseri olan çeşmenin mimarı çeşmenin zerindeki mermer zerine yazılmış sol tarafındaki kitabe kaydına göre Mahmut Usta 1945 senesinde inşa etmiş. Çeşmenin zerinde sağ tarafta bulunan kitabeye göre ise "köyün kuruluşu 1907" açıklaması yer almaktadır. Bu tarihi kayda göre Reşadiye Köyü'nün Osmanlı Devleti, 113. İslam halifesi ve 34. Osmanlı Padişahı, Sultan II. Abdülhamid Han saltanatı devrinde kurulduğu anlaşılıyor. 

Çeşmenin kurnasının hemen zerinde metal su tası ve onunda zerinde mermer bir kitabe üzerinde ise: Besmele-i Şerif "Bismillahirrahmanirrahim" altında ise Kur'an'ı Kerim, Enbiyâ Suresi 30. Ayetinin bir bölümü olan "Hayatı olan her şeyi sudan yarattık" Ayet-i Kerimesi'nin meali yazıyor. 

Boğazkent Mahallesindeki önemli bir su yapısı olan tarihi Koca Çeşme, geçen zamana yenik düşerek yıpranmış bu nedenle zamanla çeşitli bakım ve onarımlar geçirdiği anlaşılıyor. Bu onarımlardan en kapsamlısı Gönen'li Mahmut Usta tarafından yapılmıştır. 

Birbirine ulalı olukları, her dem ab-ı hayat akar çeşmesi, etrafındaki yemyeşil ağaçların gölgesinin serinliği ile maziden atiye doğru bir yamacın kenarında akmaya devam ediyor Reşadiye Koca Çeşmesi.

fotoğrafta, Ilgın, Boğazkent Reşadiye Koca Çeşme ve çevresi genel görünümü.

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınBelediyesi #IlgınKaymakamlığı #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınŞifaŞehri #Konya #IlgınAraştırmaları #Boğazkent #Reşadiye
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder