28 Ekim 2021 Perşembe

Ilgın Deprem Bölgesi

 Ilgın Deprem Bölgesi

Tuzlukçu merkezli, Tuzlukçu Mevlüt’li Mevkii 4.0 şiddetinde, derinlik 7.0km 38.59°N 31.64°E 28 Ekim 2021 Saat 00:38:27 de meydana gelen deprem Ilgın’da Hafif şiddetli olarak hissedildi. 

Ilgın, 1. bölge deprem kuşağı üzerinde olup, Ilgın'da iki fay hattı mevcuttur. Birinci fay hattı Çiğil bölgesinden gelip Kaplıca dağı eteklerinden güneydeki Çavuşcugöl kasabasına doğru uzanmaktadır. İkinci fay hattının Sivri ve Tekne dağlarının eteklerini takip ederek yine Çavuşcugöl kasabası ve Haremi linyit işletmelerine uzanmaktadır.

Tarihte, Osmanlı döneminde kayıtlara geçen Hicrî 1282 (Milâdî: 1866) yılının Ramazan ayının 10. günü meydana gelen depremde can kaybı olmamıştır. Ilgın depremi ciddi bir yıkıma neden oldu. Konya Eyaleti Ilgın Kazası’nda yaşanan 1866 depreminde toplamda 32 bina hasar görmüştü. 

Konya ve çevresindeki en önemli faylar Akşehir, Beyşehir, Emirdağ ve Tuz Gölü faylarıdır. Söz konusu fayların dışında Ilgın fayının da içinde bulunduğu çok sayıda fay bulunmaktadır. Bölgenin en önemli fayı olan Akşehir fayının bulunduğu kesim “Argıthanı sismik boşluğu” olarak tanımlanmış ve bu fayın gelecekte önemli depremler oluşturabileceği üzerinde durulmuştur. Geçmişte farklı tarihlerde bu fay merkezli depremler olmuştur. Bununla birlikte deprem riski açısından Konya ili’nin %8’i 1. derece, %8’i 2. %17’si 3. %40’ı 4. ve %27’si ise 5. derece (tehlikesiz) zon içinde yer almaktadır. 

Konya bölgesinde, Ilgın, Akşehir, Tuzlukçu ve Doğanhisar ilçeleri, 1. derece deprem bölgesi içerisinde yer almaktadır.

Allah C.C. başta deprem zelzele olmak zere her türlü afetten ve felaketten muhafaza eylesin.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınBelediyesi #IlgınKaymakamlığı #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınŞifaŞehri #Konya #IlgınAraştırmaları #Deprem
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder