20 Ekim 2021 Çarşamba

Ilgın Belekler Mahallesi Gelenekleri

 Ilgın Belekler Mahallesi Gelenekleri

Ilgın'ın Belekler Köyü düğün gelenekleri ve görenekleri doğal olarak ilçemizin diğer köyleri ve geneli ile benzerlikler göstermektedir. Yaygın olan evlenme, düğün geleneklerinden bazıları: Belekler'de gelin olacak kız arkadaşlarını toparlar. Oğlan tarafı bir koç hazırlar ve süsler. Herkes orağını alır, damatların tarlaya ekin “yolmaya” gidilir. Koç kesilir, kavurma yapılır. Tatlı olarak yanında önceden hazırlanmış kaymakla yapılan “höşmerim” yenir. Türküler söylenir, yolma yolunur, gelin kıza takı olarak para ve altın takılır. Akşam üzeri köy yolunda atılan tüfekler eşliğinde topluca söylenen türküler ile bir geleneğin yerine getirildiğini ilan eder gibidir. Gelin çıkarma ve çeyiz: Cumartesi günü ikindi vakti gelin kızın önceden hazırladığı el işleri, çeyizi, özellikle yorganları ve “dürü” adı altında damadın tüm yakınlarına dağıtılacak olan “kabak çiçeği” denilen yöresel motiflerle işlenmiş yün çoraplar bir meydanda yaygı olarak sergilenir. “Çeyiz altı” denilen bu törende oğlan evi para ve altın olarak hediyelerini yorgana takarlar. Gelin çıkarma genellikle Pazar veya Perşembe günleri ikindi zamanıdır. Gelin başı tüylerle özenle süslenir. Al, yeşil, kırmızı pullularla ve “sulusepen” denilen gümüş takılarla gelinin yüzü görülmeyecek şekilde kaplanır ve süslenir.

Belekler köyünde gün gören dört oyun havasının adları aynı adlı türkülerden alırlar. Konyalı, Develi, Alime, Suyarı. Genellikle def ve kaval eşliğiyle iki kişi tarafından yürütülen bu havalarda birlikte tek veya kalabalık olarak da hususi mecliste oynayabilirler. “Yeşil” denilen ve bütün vücudu kapatan bir elbise giydirilir. Beline gümüşten yapılmış, “kapak kuşağı” denilen deve boncuğu ve cıngıllarla süslü bir kemer takılır. Genellikle gelinler traktörle çıkarılır, damat evin damına çıkarak gelinin başına buğdayla karışık akide şekeri atar. Buğday bu törende bereketi temsil etmektedir. Damadın dedesi, babası, annesi ve yakınları dokuma heybelere doldurdukları cevizi damdan veya balkondan düğüne gelenlere atarlar buna ceviz kapışma denir.

Fotoğrafta, Ilgın Belekler Köyü geleneksel kadın kıyafeti.

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınBelediyesi #IlgınKaymakamlığı #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınŞifaŞehri #Konya #IlgınAraştırmaları #Belekler
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder