26 Ekim 2021 Salı

Ilgın Tarihi TCDD Tren Garı

Ilgın Tarihi TCDD Tren Garı 

Ilgın Tarihi Tren Garı

Osmanlı Devleti Padişahı, Sultan II. Abdlhamid Han tarafından son dönemde yaptığı büyük projelerinden biri olan Hicaz Demiryolunun bir parçası olan 1896 yılında hizmete açılan Ilgın demiryolu hattı ve tarihi Ilgın Tren Garı. 

Osmanlı Devleti tarafından 4 Ekim 1888'de, şirket merkezi İstanbul'da oan, CFOA (Chemins de Fer Ottomans d'Anatolie) Osmanlı Anadolu Demiryolları şirketi kurulmuştur. 

1893 yılında Osmanlı hükûmeti, Eskişehir'den Konya'ya bir demiryolu hattı inşa edilmesi için daha önce Adapazarı – Ankara arasındaki demiryolu hattını inşa eden Osmanlı Anadolu Demiryolları (CFOA) Şirketi'ne imtiyaz vermiştir. Demiryolu hattının inşası aynı yıl başlamış ve hattın Eskişehir – Kütahya kısmı 1894'te, Kütahya – Afyonkahisar – Akşehir kısmı Ağustos 1895'te, Akşehir, Ilgın ve Konya kısmı ise Haziran 1896'da hizmete girmiştir. Cumhuriyet döneminde, hükûmet demiryollarını millileştirme kararı almış ve demiryolu hattını işleten CFOA Şirketini 1927 yılında satın alarak daha sonrasında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları TCDD'ye bağlamıştır.

Fotoğrafta, Ilgın İstasyon Mahallesi, Tarihi Ilgın Tren Garı ve Ilgın genel görünümü 2021

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınBelediyesi #IlgınKaymakamlığı #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınŞifaŞehri #Konya #IlgınAraştırmaları #IlgınTrenGarı #HicazDemiryolu #TCDD
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder