16 Haziran 2021 Çarşamba

Ezan-ı Muhammedîmizin Aslına Dönşünün 71. yıldönümü

Ezan-ı Muhammedîmizin Aslına Dönüşünün 71. yıldönümü

Bugün Ezan-ı Muhammedîmizin 18 yıl aradan sonra 16 Haziran 1950 tarihinde minarelerimize ve gönüllerimize tekrar girdiği günün 71. yıldönümü.

Dünya’nın dört bir yanında ortak bir dil ile Müslümanları namaza camiye davet için Arapça olarak okunan Ezan-ı Muhammedi ülkemizde bir dönem maalesef Türkçe okundu!

Ezan, aslına uygun olmayan biçimde ilk defa 30 Ocak 1932 tarihinde Hafız Rıfat tarafından Fatih Cami’nde okundu. 3 Şubat 1932 ‘de Kadir Gecesinde Ayasofya Camii’nde Kuran-ı Kerim, kamet ve tekbirler Türkçe okundu. 4 Şubat 1933 ‘de müftülüklere Ezan-ı Muhammediyi Türkçe okumalarını isteyen bir genelge gönderildi. 1941 yılında çıkarılan 4055 sayılı kanunla TCK’nın 526. Maddesine bir fıkra eklenerek Ezan’ı aslına uygun olarak okuyanlara 3 aya kadar hapisle 10 liradan 200 liraya kadar para cezası kesilmesi kanunlaştırıldı.

Tek Parti döneminde yaşanan bu uygulama 16 Haziran 1950 tarihinde merhum Adnan Menderes liderliğinde Demokrat Parti tarafından Ezan’ın tekrar aslına çevrilmesi ile son bulmuştur. 

O gün ülkenin dört bir yanında benzer manzaralar yaşandı. Ezanın aslına uygun olarak okunmasına imkân kılan Meclis kararı o gün radyolardan ilan edilince, Türkiye’nin dört bir yanında halk sevinçten sokaklara dökülmüştü. Tüm gözler minarelere çevrildi ve ilk ezan sesi beklenmeye başlandı. Halk sevinçten çılgına döndü. Gözyaşları tüm Türkiye’de sel olup aktı. Yasanın 17 Haziran 1950 tarihli resmi gazetede yayınlandığı gün, aynı zamanda Ramazan ayının da ilk günüydü. Bu durum halktaki duygu yoğunluğunu daha da artırdı.

Ancak 10 yıl sonra 1960 darbesinde askerlerin darbe için en önemli gerekçelerinden biri Ezan’ın aslına çevrilmesi oldu. Merhum Başbakan Adnan Menderes Ezan’la birlikte ülkenin değerlerine sahip çıkmanın bedelini idam edilerek hayatıyla ödeyecekti. Allah rahmet eylesin. 

Ruhumun senden ilahi şudur ancak emeli, 
Değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli, 
Bu ezanlar ki şahadetleri dinin temeli, 
Ebedi Yurdumun üstünde benim inlemeli.

Mehmet Akif Ersoy – İstiklal Marşı
Fotoğrafta, Ilgın Lala Mustafa Paşa Camii minaresi şerefesi görülmektedir. 
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder