27 Haziran 2021 Pazar

Ilgın Bir Başkent Daima Başkenttir

Ilgın Bir Başkent Daima Başkenttir

Ilgın, Anadolu Selçuklu Devletinden, Osmanlı Cihan Devletine ve günümüz Cumhuriyete her dönemde Anadolu'nun merkezinde yaklaşık bin yıllık Türk İslam kültür ve medeniyet birikimine sahip münevver bir şehirdir.

İslamiyet'in doğuşuyla beraber Doğu Roma İmparatorluğu aleyhine büyüyen İslam Devleti, İstanbul'u hedef alan harekâtları sırasında Konya üzerine de akınlar düzenlemişlerdir. Anadolu'da ve Konya çevresinde ilk İslami oluşumlar bu devirde ortaya çıkmıştır.

1071 senesinde Malazgirt Ovası'nda yapılan Malazgirt Savaşı'ndan önce Anadolu üzerine keşif harekâtları düzenleyen Türkler ve Anadolu'yu tanıyan Büyük Selçuklular, bu savaş sonucu Anadolu'nun büyük bir kısmı ile beraber Konya'yı da, ele geçirmişler ve bölgedeki uzun Bizans hakimiyetine son vermişlerdir.

Ecdadımız, Süleyman Şah 1076 yılında Konya'yı Anadolu Selçuklularının başkenti yapmış, bilahare başkent 1080 yılında İznik'e nakledilmiştir. İlk haçlı seferi sırasında İznik şehri tekrar Bizans'ın eline geçmiş, sultan I. Kılıçarslan da 1097 tarihinde başşehri tekrar Konya'ya taşımıştır. Bu tarihten 1277 yılına kadar 180 sene Konya aralıksız Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkenti olmuştur. I. Alaeddin Keykubad (1220-1237) devrinde şehrin etrafına muhkem bir sur inşa edilmiştir ve Konya Anadolu'nun en büyük şehri olmuştur. Selçuklular devrinde şehirde cuma namazı kılınan yedi büyük cami vardı. Toplam şehir nüfusu 45.000, 50.000 arasında tahmin ediliyor.

Ahmet Hamdi Tanpınar merhumun "Beş Şehir" kitabında dediği gibi: “Bir başkent daima başkenttir. Ne kadar susturulursa susturulsun yine konuşur.”

Şehrimiz Konya'nın Türkiye Selçuklu Devletinin Başşehri olmasının 924. yıldönümü kutlu ve mübarek olsun.

Fotoğraflarda, Ilgın'da Ecdat yadigarı Tarihi Kuru Çeşme Üzerinde sanatın taşa işlenmiş hali geometrik madalyon görülüyor.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınBelediyesi #IlgınKaymakamlığı #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınŞifaŞehri #Konya #IlgınAraştırmaları #IlgınMüftülüğü #Ilgun #Selçuklu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder