29 Haziran 2021 Salı

Seyyahı Fakir Evliya Çelebi Ilgın'da (3)

Seyyahı Fakir Evliya Çelebi Ilgın'da (3)

Evliya Çelebinin Ilgın'a Akşehir, Argıthanı, yoluyla yaptığı seyahati izlenimlerinin son bölümünde yaptığı bazı ziyaretleri naklediyor.   

Ilgın'da metfun bulunan şair ve kendisinin "Can dostumuz, sırdaşımız olan merhum Fehim Çelebi" diye bahsettiği Fehimi Kadim'i ziyaretinin ardından o dönemdeki Ilgın'ın eşrafını ve önemli kişilerini sayar: 

"Bu Ilgın şehri ileri gelenlerinden Melek Ahmed Paşa efendimizin ağalarından Kefeli İbrahim Ağa ile, Ramazan Ağa ile, yine Melekli Kadızâde İbrahim Çelebi ile ve nice ahbap ve dostlarla vedalaşıp yine kıble yönüne 5 saatte ..." 

diyerek devam ettiği meşhur Seyahatnamesinde Ilgın'dan ayrılarak Konya istikametine doğru devam eder. Bundan sonraki bölümde yolculuğu Lâdik kasabasının özellikleri ismini taşıyan bölümüyle devam eder.

Evliya Çelebi'ye bizlere böylesine güzel bilgiler ve hatıralar nakletmesi ve şehrimiz Ilgın'ın 17. Yüzyılın ortalarındaki durumu hakkında vermiş olduğu kıymetli bilgilerden dolayı minnet, şükran ve saygıyla anıyorum. Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun.

Fotoğrafta, Ilgın Merkezinden Konya istikametine giderken "Konya Yolu" yolun ortasından ikiye böldüğü Ulu Mezarlığın hemen sağ tarafında görülmekte olan Tarihi Sadeddin İsa (Şıh Bedreddin) Türbesi (Kümbet) restorasyon önceki hali görlüyor. 

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınBelediyesi #IlgınKaymakamlığı #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınŞifaŞehri #Konya #IlgınAraştırmaları #IlgınMüftülüğü #Ilgun #FehimiKadim #EvliyaÇelebi #Seyahatname

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder