16 Haziran 2021 Çarşamba

Ilgın Balkı Tarihi Eski Camii

Ilgın Balkı Tarihi Eski Camii

Ecdat yadigarı Ilgın civarındaki Osmanlı Devleti dönemi tarihi eserlerinden biri olan Balkı Köyü Camii "Nefise Hatun Cami", "Eski Cami" ve "Balkı Köyü Cami" isimleriyle bilinen yapı, Ilgın Balkı Mahallesinde köyün merkezinde Mehmet Ali Caddesinde eğimli bir arazi üzerinde yer almaktadır. Cami’nin inşa tarihini belirten kitabesi olmadığı için farklı tarihlendirmeler yapılmıştır.

Balkı camii mihrab kitabesinde yer alan ‘‘maşaallah sene Hicri 1309’’ ibaresi tarihi yapıyı Hicri1309 Miladi 1891 yılına tarihlenmektedir. Yapılan araştırmalarda, Nefise Hatun’un vakfiyesinin tespit edilemediği ancak Hurufat ve


Evkaf defterlerindeki atama ve ödenen ücretler doğrultusunda vakfiye bilgilerine ulaşıldığı ve bunlara dayanarak, yapının Osmanlı Sultanı Murat Hüdavendigar’ın kızı olduğu düşünülen Nefise Hatun tarafından inşa ettirildiğini belirtilmektedir (Özdemir, 2014:96). Buradaki bilgilere göre; Nefise Hatun Vakfının ulaşılabilen ilk mütevellisi Ahmet'in görev süresi Kasım 1703 tarihinde uzatılmıştır.

Ilgın Balkı Köyü Camii, mimari ve süslemeleri bakımından 17. yüzyıl Geç Osmanlı Dönemi özelliklerini yansıtan önemli örneklerden biridir. Bölgedeki pek çok örneği gibi ahşap direkli ve tavanlı cami geleneğinde inşa edilmiştir. Mimari özelliklerinden ziyade süslemeleri ile dikkat çekmektedir.


Ahşap, taş, alçı ve boyalı süsleme olmak üzere çeşitli malzemelerle yapılan süslemeler bir arada kullanılarak zenginleştirilmiştir. Taş süsleme dış cephede ve minberde, alçı süsleme mihrapta, ahşap süsleme vaaz kürsüsü ve mahfilde görülür iken boyalı süsleme ise harim duvarlarını adeta boş yer kalmayacak şekilde bezenmiştir.

Fotoğrafta, Tarihi Balkı Eski Camii görülmektedir. 

Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder