26 Haziran 2021 Cumartesi

Seyyahı Fakir Evliya Çelebi Ilgın'da (2)

Seyyahı Fakir Evliya Çelebi Ilgın'da (2)

Evliya Çelebinin Ilgın'ı anlattığı bölümde, kardeşim, yakın dostum dediği, yaşına rağmen devrinin divanı olan önemli şairlerinden Fehim Çelebi Ilgın'da metfundur. Asıl adı Mustafa, mahlası Fehîm’dir. Doğum tarihi kaynaklarda Hicri 1037 Miladi 1627 olarak gösterilmektedir. Uncuzade Fehîm’in yakın dostu olan Evliya Çelebi onun on yedi on sekiz yaşlarında divan tertip ettiğinden bahseder. Vefatı Hicri 1057 Miladi 1647.

Seyahatnamesinde Evliya Çelebi Fehim-i Kadim'den şöyle bahseder:

"Burada çok sevilen bir zat olan Merhum Fehim Çelebinin kabri vardır. Bu zat Eyüp Paşa ile Mısıra gitmiş, Mezari Süleyman Efendi onun aleyhinde konuşa konuşa gözden düşürmüş ve orada bırakmıştır. Fehim iç acısı ile Anadolu ya gelirken, bu Ilgında vefat etmiştir. Şehir içinde camiin mihrabı önünde yatmaktadır. Allah rahmet eylesin. Fehim on yedi yaşında iken Hece harfleri üzerine divan yazmıştır. Hala şiirleri arasında divanı pek değerlidir. Zamanının en bilgini ve en doğru kimsesidir. Feganiye ve Nat-ı şerifine zamanımız şaairleri benzer bir eser yazamamışlardır. Latifelere ait on lisan üzerine, tavil bahsindende oniki bend hicviyesi vardır. O dahi garib bir lehçedir. Gerçi lisanında kolay anlaşılır bir pelteklik vardır. Amma gezip dolaşması ve çabuk fikirliliği zamanımızın şairlerinde yoktur. Babası Mısır fellahlarından kürek yapıp satan bir adam idi. Yoksul Fehim 21 sene yaşadı. Gurbet ellere giderek, rabbi izzet huzurunda nat-ı nebevi okumak için cennet yolunda can verdi."

Seyahatnameden Ilgın'da divan sahibi olan bir şairin Fehim-i Kadim'in kabrinin olduğunu öğreniyoruz. Evliya Çelebinin, bahsettiği arkadaşının mezarı hakkında "Şehir içinde camiin mihrabı önünde yatmaktadır" ifadesi bize, Lala Mustafa Paşa Camii kıble yönündeki mezarlardan oluşan hazireyi aklımıza getirdi. Şair Fehim'in kabri kesin olarak burasıdır diyemeyiz, fakat tarife de uymaktadır. Bu vesile ile cümle ahirete intikal etmiş geçmişlerimize ve şair Fehim'e Mevla C.C. rahmet eylesin. Her şeyin en doğrusu Cenab-ı Allah bilir.

Fotoğraflarda, Şair Fehîm-i Kadîm divanının ilk ve son sayfaları.
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder