17 Haziran 2021 Perşembe

Ilgın Avdan Mahallesi

Ilgın Avdan Mahallesi

Ilgın, Avdan köyü Ilgın'ın 18 km. kuzeydoğusunda, bölgede Terlik tepe diye anılan bir tepenin güneyinde Acı kuyu adlı derenin iki yakasında kıraç bir arazi üzerinde kurulmuştur. Köyün nüfusu 2007 sayımlarına göre 323 kişi iken 2019 yılı rakamlarına göre 245  nüfuslu bir köyümüzdür. Acı kuyu deresi boyunda bulunan su kuyularının hepsinin suları acı olmasına rağmen köyün dışındaki iki kuyunun suyu tatlı olup, adları da Tatlı kuyudur. Köyün tarihi hakkında yeterli bilgi olmamakla birlikte kadim bir yerleşim yeri olan Avdan'ın Osmanlı dönemi kayıtlarında Ilgın'a bağlı bir köy olarak ismine rastlanmaktadır. Avdan köyünün adı, anlatılanlara göre, eskiden köyün bulunduğu alan yaban kazlarının ve ördeklerin yaşadığı bataklık bir av sahası imiş. Burada avlanıp dönenlere “nereden geldiği” sorulduğunda “avdan” diye cevap vermelerinden dolayı köyün adının bu sebeple köyün adının “Avdan” olduğu söylenilmektedir.

Avdan köyünün, Kör kuyu ve Havzan adlı iki yaylası vardır. Bahar aylarında üretilen süt köyün ortak malı olan mandırada peynir ve yağa dönüştürülerek ilçede Ilgın pazarında satılmaktadır.

Avdan'da, Köylullar mahallesi, Terliktepe mahallesi ve Karşı olmak üzere 3 mahallesinde yaşayan halkın geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır.

Fotoğrafta, Ilgın, Avdan Mahallesinden genel bir görünüm. 
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder