24 Haziran 2021 Perşembe

Seyyahı Fakir Evliya Çelebi Ilgın'da (1)

Seyyahı Fakir Evliya Çelebi Ilgın'da (1)

Osmanlı Devleti dönemi önemli bilgi kaynaklarından birisi olan Evliya Çelebi Seyahatnamesi 10 cilt ve yaklaşık 4000 sayfadır. Yazarı Seyyahı Fakir Evliya Çelebi (Mehmed Zilli İbn-i Derviş), dönemin Osmanlı Devleti topraklarında üç kıtada, topamda 257 şehir gezmiş ve yerleri anlatmıştır. Afyonkarahisar, Akşehir yoluyla geldiği 17. Yüzyılın ortalarında (1671) dönemin adıyla Ilgun Kasabası hakkında Seyahatnamenin 3. Cildinde aşağıdaki mağlumatları vermektedir. 

"Akşehir’den kalkarak dokuz saat atlı yolculuktan sonra Ilgın kasabasına geldik. Eskiden burası büyük bir şehirmiş, Celali ve Cemali isyanlarından sonra harap olmuştur.

Ilgun Adını burada bulunan kaplıcalardan dolayı bu adı almıştır. Zira Ilgun, Allah tarafından ısıtılmış (Kudretten ılınmış ıssı su) su demektir. Karaman eyaletinde Akşehir nahiyelerinden 150 Akçelik kazadır. Askeri taifesi çok olduğundan Sipahi, Kethüda yeri ve yeniçeri serdarı tarafından yönetilir.

Ilgın şehri geniş bir ovada olup bağlı ve bahçelidir. Camii, mescidi, Mustafa Paşa Kervansarayı adlı kervansarayı vardır.

Germ-âb’ın (Sıcak su – Ilıgın) Özellikleri Ilgın’ın batı tarafından bir bayır dibinden kaynayan pınardır.

Sultan Alaeddin ayak ağrısı, romatizma hastalığına müptela olduktan sonra burada iyileştiği için üzerine bir kubbe, bir camekân inşa ederek koruma altına almıştır." Igın Kapıcalarında "Aslan başı gibi iki mermerden havuza sıcak su akar. Sıcaklığı ortadır, bazı kişiler soğuttuktan sonra testilerle içerler. Suyu son derece tatlı ve içimlidir. Cüzzam, felç, baras (leke), hafakan (kalp çarpıntısı) ve Zatülcenbe (akciğer iltihabı), alaca, ve verem hastalıklarına Allah'ın izniyle gayet şifalıdır."
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder