15 Haziran 2021 Salı

Ilgın Gölü Kamışı

Ilgın Gölü Kamışı

Ilgın Çavuşçu Gölü yaklaşık olarak 51 km² yüzölçümüne sahiptir. Göl, kuzey-güney yönünde uzunca bir elips biçimindedir.

Gölün kapladığı alan sabit değildir; değişir. En geniş olduğu dönemlerde 90 km²’yi bulduğu olur. Göl iki bölüm olarak düşünülür. Kuzey kesiminde yakındaki eski adı Çavuşçu olan köyünün adından dolayı Çavuşçu Gölü; güney bölümüne de ilçe merkezinin adı nedeniyle Ilgın Gölü adı verilmektedir.

Gölün kuzey kesiminde sular bazı yıllar çekilir ve sığ yerler açığa çıkar; güney bölüm ise hiç kurumaz.

Ilgın Çavuşçu Gölü küçük bir tektonik çukurluk içinde yer alır. Çavuşçu Gölü’nün suları tatlıdır. Kıyılarda saz, kamış yetişir. Sazlıklar, sulak alanda yaşayan kurbağa, su yılanı, kuşlar, su kaplumbağası içinde yaşam alanı oluştururlar. Saz kamış olarak da bilinen bu bitki ağaç gibi odunsu bir gövdeye sahip olup, 4 metre boya ulaşabilirler. Sulak ortamları seven kamış bitkisi bulunduğu bölgede hızla çoğalır ve kısa sürede yetişkin hale gelebilirler. Eski dönemlerden günümüze genellikle kerpiç yapı evlerin çatı örtüsü yalıtım malzemesi olarak bu sazlıklarda yararlanılmıştır.

Ilgın'ın güneyindeki Sultan Dağları’nın doğu uzantılarının kuzeye bakan yamaçlarından

kaynaklarını alan bazı çaylar Çavuşçu Gölü’nü besler. Gölün dışarıya doğal akıntısı, sulama amacı dışında yoktur. Fakat, tabandaki karstik kanallar yardımıyla suların çevreye aktığı sanılmaktadır. Ayrıca buharlaşma ve sızma

yoluyla da su yitimi olur.

Çavuşçu gölü içindeki doğal sıcak su kaynakları daima ılık bir ortam yaratmakta, en soğuk aylarda bile suya girme olanağı

bulunmaktadır. Gölde sıcak su kaynaklarının yanı sıra maden suyu kaynakları da vardır. Bunlar şifa umuduyla, yöre insanlarınca, içmece olarak kullanılır.

Çavuşçu Gölü’nde sazan ve turna balığı yaşar. Avlanma mevsiminde bol balık görülmektedir.

Ilgın, kaplıca termal sağlık turizmi açısından büyük olanaklara sahiptir. Felç, siyatik, romatizma, damar sertliği, göz hastalıkları, böbrek ve sinir sisteminin düzgün çalışması, şeker hastalığı, cilt üzerindeki lekelerin yok olması ve benzeri hastalıklara iyi geldiği bilinen Ilgın şifalı sıcak su kaynakları, yaz mevsiminde binlerce insana hizmet vermektedir.

Fotoğrafta, Ilgın gölü sazlıklarında bir zamanlar hasat yaparak Ilgın Kapaklı köyünden emekli öğretmen (taş kafa) Nevzatgilin kamyonu görülmektedir. 
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder