30 Haziran 2021 Çarşamba

Ilgın Beykonak Dediği Sultan'ın Gelişi

Ilgın Beykonak Dediği Sultan'ın Gelişi

Ilgın civarının en kıymetli büyüklerinden olan, döneminin Diyar-ı Rum'unu İslam mayasıyla mayalayan, Sünni Müslümanlığı ve Ehl-i Sünnet itikadının öğretisini yayan ve öğreten Dediği Sultan, Horasan'da Ahmed Yesevî Hazretleri neslinden gelen Şahoğulları sülâlesine mensuptur. Küçük yaştan îtibâren yüksek ecdâdının himmet ve tasarrufları ile yetişti. İlimde kemâl derecesine ulaştıktan daha sonra hocalarının işâreti ile diyâr-ı Rum'a, Anadolu'ya doğru Turgud ve Bayburd adlarında iki kardeş beraberindekilerle birlikte yola çıktı. Turgud ve Bayburdu Anadoluy'a göndererek kendisi Hac ibadeti için Hicaz'a yöneldi. İnsanlara doğru yolu gösterecek mübârek irşâd görevine başlamadan önce Beytullah'ı tavâf ederek Fahr-i Kâinât Efendimiz (S.A.V.)'i ziyâret etti. Bu arada Mekke-i mükerreme ve Medîne-i münevverede bulunan âlimler ve evliyâların sohbetlerine katıldı. Bilhassa Hacı İbrâhim Sultanın derslerine katılarak ondan tasavvuf yolunu öğrendi. Tasavvufta kemâl mertebelere kavuştu.

Anadolu'da Konya'ya gelip Beyşehir yakınındaki Melengörit Dağı eteğine çadır kurdu. İlim tâlibleri kısa bir süre daha sonra onun kıymetini anlayıp etrâfında geniş bir halka meydana getirdiler.

Dediği Sultan talebelerine ders vermekle meşgûl iken yine Horasan'dan gelen büyük velî Seyyid Hârun hazretleri de Seydişehir'e gelip yerleşerek insanlara Ehl-i sünnet yolunu öğretmeye başlamıştı. Seyyid Hârun'un şöhretini duyan Dediği Sultan'ın talebeleri ile birlikte Seyyid Hârun Velî hazretlerini yerinde ziyaret ettiler.

Dediği Sultan'ın sâhib olduğu ahlâk ve fazîleti sebebiyle kısa sürede etrâfındaki talebeler ve dostlar halkası büyüdü. Aladağ taraflarında bir müddet daha kalan Dediği Sultan, Turgud ve Bayburd kardeşlerin tekrar yanına gelmesinden sonra Ilgın'a yöneldi ve Mahmûd Hisar (Mahmuthisar) köyü yakınına mekan tuttu buraya yerleşti. Ancak talebeleri de hocalarını bırakmadılar. Sevenleri, talebeleri ve beraberindekiler onunla birlikte gelerek bu bölgeye yerleştiler.

Anadolu'da, Ilgın civarındaki Sünni İslamın ve Ehl-i Sünnet itikadını bu büyük önderi ve alimi ecdadımız Dediği Sultan Hazretlerinin ruhu şad olsun. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınBelediyesi #IlgınKaymakamlığı #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınŞifaŞehri #Konya #IlgınAraştırmaları #Tekke #DediğiSultan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder