13 Haziran 2021 Pazar

Ilgın Yukarı Çiğil Mahallesi

 Ilgın Yukarı Çiğil Mahallesi 

Ilgın, Yukarı Çiğil Mahallesi, Konya'nın batısında olup 85 Km, ilçe Ilgın'ın güneyinde olup 35 Km uzaklıktadır. 1300 rakımlı kadim bir yerleşim yeridir. İklimi karasal iklim olup yazları sıcak ve kurak, kışları kar yağışlı ve soğuk geçer. Kasaba güney batıda yakınında Aşağıçiğil, güney doğuda Belekler köyü, kuzeyde Bulcuk, Çatak ve Geçit köyleri, kuzeydoğuda Gökçeyurt ve kuzey batıda Balkı ile çevrilidir. 

Yukarı çiğil, dağlık ve ormanlık bir araziye sahiptir. İçme suyu kaynakları açısından zengindir. Doğal güzellikleri ile öne çıkan dağları, ormanları ve su kaynakları ile pek çok doğal zenginliğe sahiptir. 

Yukarı Çiğil 2013 tarihli nüfus sayımına göre 2539 kişi iken, 2019 rakamları ile 2146 olarak tespit edilmiş edilmiştir. 1967 yılında Belediye teşkilatı kurularak Kasaba yerel yönetim şeklini almıştı.

Yirmi dört Türk, Oğuz boyundan birisi olan Çiller tarihçi Faruk Sümer'in "Oğuzlar" isimli eserindeki tespitlerine göre: "Şimdiki Türkiye'de dört tane Çiğil isminde köyler vardır, bu demektir ki Moğol istilâsında bazı Çiğiller küçükasya'ya göç etmişlerdir." diyor. Yukarı Çiğil, Osmanlı Devleti kayıtlarında Çiğil-i Ulvi olarak geçmekte olup tarihi bakımdan antik devirlerden itibaren farklı dönemlere ait zengin bir yapıya sahiptir. Zengin halk kültürü, tarihi camii, çeşmeleri ve evleri tarihi dokusunun zenginlikleri arasında sayılabilir.

Büyük Mahalle, Küçük Mahalle ve Yeni Mahalle olmak üzere 3 mahallede yaşayan halkın geçim kaynağı, tarım ve hayvancılıktır.

Fotoğrafta, Yukarı Çiğil'den genel bir manzara görülüyor. 
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder