7 Haziran 2021 Pazartesi

Ilgın Handevi Kandevi Hanı ve Türbesi Şehabettin Uzluk

 Ilgın Handevi Kandevi Hanı ve Türbesi Şehabettin Uzluk

Yüksek Mimar, Sanat Tarihi Araştırmacısı, ressam, yazar, Fahrî Sanat Tarihi Doktoru, üstat Şehabettin Uzluk, Babası Mesnevihan soyundan gelme olup 5 Mayıs 1900 Cumartesi günü Konya’da Mevlana Türbesi civarında dünyaya gelmiştir. 

Konya tarihi üzerine çalışmaları ile bilinen Üstad Şehabettin Uzluk, 1952 yılında yayımlanan “Keluk Bin Abdullah’ın İki Meçhul Eseri” isimli Anadolu Selçuklu dönemi çalışmasında; 

Uzluk, “13. asrın pek kuvvetli üstadı” olarak gördüğü Kelük bin Abdullah’ın bilinmeyen iki eserini gün yüzüne çıkardığını iddia eder. Konu olan eserler, Konya Ilgın'da, Ilgın Akşehir yolu üzerinde, tarihi Ilgın Kaplıcalarının yanı başında, Hamam Dağının eteğinde olan biri tamamen yok olmuş olan han, diğeri ise günümüzde ayakta olan türbe olmak üzere iki yapıdır. Yapıların inşa tarihleriyle ilgili çıkarımlarda bulunur ve günümüze ulaşamamış olan han'ın kesin yerinin bulunabilmesi için yerinde incelemeler yapılmasının gerektiğini bildirir. Uzluk’a göre yapılacak bu incelemelerle 1200'lü yıllarda yaşamış Türklere ait bir han etüt edilmiş ve özellikleri ortaya çıkarılmış olacaktır. Kaldı ki bu eserin sadece yerini bilmek bile küçük olmayan bir kazanç olacaktır, çünkü şimdiye kadar kimse bununla ilgilenmemiştir. Han yapısı kadar talihsiz olmayan ve hâlâ ayakta olan türbe yapısı (Handevî ve Kandevî Türbesi) ise ufak tefek kötü onarımlar geçirmiş olarak günümüze gelebilmiştir.

Fotoğrafta, Ilgın Handevi ve Kandevi Türbesi'nin Şehabettin Uzluk tarafından 1952 yılına ait çizimi görülüyor. 
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder