22 Haziran 2021 Salı

Ilgın Çavuşçugöl Tarihi Eski Camii

Ilgın Çavuşçugöl Tarihi Eski Camii

Çavuşçugöl Tarihi Eski Camii, Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşiv kayıtlarına göre eş-Şeyh es-Seyyid Abdurrahman Efendi vakfı olarak kayıtlıdır. Çavuşçugöl Şıh Kuyusu. Camii yakınında olan yaklaşık 1970'li 80'li yılara kadar kör bir kuyu olarak varlığını koruyan Çavuşçugöl Kocakavak Mevkii'ndeki Şıh Kuyusu manidar ismiyle eskilerin malumudur. 

Çavuşçugöl, Çavuşçu Çayı'ndan eskiden Maden veya Hüyük olarak anılan mevkie doğru akan, su taşıyan Şıh Irmağı, Şıh Çayı'nın isimlerindeki benzerlikten hareketle söz konusu Şıh (veya Şeyh) tarihi vakıf kayıtlarında adı geçen camii vakfının banisi olan Şeyh ailesinin Çavuşçu'nun kurucuları olduğu düşünülmektedir.

Kabristanlık olan Eski Cami'nin etrafındaki tarihi ecdat mezarları yeni yapılan Ilgın ilçe bağlantı yolunun açılışı esnasında kaldırılarak düzlenmiş, mezar taşları da gerektiği gibi korunamadığı nakledilmektedir. Eski mezarlıktaki çevre ihata duvarında malzeme olarak kullanılan kırılmış, tahrip olmuş, bir kısmı yarısına kadar toprağa gömülü mezar taşlarının bazıları günümüze intikal edebilmiştir. Mevcut bu ecdat yadigarı mezar taşlarının gelecek nesillere aktarılabilmesi ve Çavuşçugöl'ün hatta Ilgın'ın tarihçesiyle ilgili olarak istifade edilebilmesi için fotoğraflanması ve üzerlerindeki Osmanlıca, Osmanlı Devri Alfabesi'yle yazılmış kayıtların günümüz alfabesi'ne dönüştürülmesi çalışmalarının yapılması kültür tarihimiz açısından katkı sağlayabilir.

Fotoğrafta, Ilgın, Çavuşçugöl Mahallesinden genel bir görünüm.
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder