1 Haziran 2021 Salı

Ilgın'da Tarihte Üzüm Yetiştiriciliği

Ilgın'da Tarihte Üzüm Yetiştiriciliği 

Ilgın ve civarında üzüm yetiştiriciliği, bağcılık Roma, Bizans, ve daha eski antik dönemlere kadar uzandığı tahmin ediliyor. Tarihte Ilgın civarına özgü üzüm çeşitlerinin olduğu biliniyor. Günümüzde önemini kaybetmiş durumda görülüyor. 

Ilgın’da resmi kayıtlara geçmiş Osmanlı Devleti döneminde 19. Yüzyıl'da kaza merkezinde yaşayan ailelerin üzüm bağları bulunmaktaydı. Bu bağlarda yetiştirilen üzümler meyve ve kurutularak kuruyemiş olarak yenilirdi. Ayrıca üzümlerin kurusundan hoşaf, tatlandırıcı, katık ve şifa kaynağı olan sirke ve tatlı çeşidi olarak kaynatılarak pekmez yapılırdı. Ilgın’da üzüm yetiştirenler bazen de, kendilerinin ihtiyacından fazla ürettikleri üzümleri pekmez imalatı yapan pekmezcilere satarlardı. Bu işle meşgul oldukları resmi kayıtlara geçmiş olan iki hane reisi Ilgın Merkezde dönemin mahalleleri Ucarı ve Şeyh Bedreddin mahallelerinde bulunmaktaydı.

Fotoğrafta, Ilgın Çavuşcu Gölü civarında yerel kayaya oyularak yapılmış tarihi antik bir üzüm işleme, ezme taşı görülüyor. 
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder