3 Haziran 2021 Perşembe

Ilgın Tarihi İbn-i Bibi Ab-ı Germ Ilgın

 Ilgın Tarihi İbn-i Bibi Ab-ı Germ Ilgın

Selçuklu kaynaklarına temel teşkil eden İbn-i Bibi’nin eserinde ise Ilgın’a Kudretten ılınmış su anlamına gelen Âb-ı germ ismi verilmiştir. 

İbn Bîbî doğum ve ölüm tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Anadolu Selçuklu Devleti devrinde 1283-1296'da hüküm süren Anadolu Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Mesud zamanında hayatta olduğu bilinmektedir. İbn-i Bibi, 13. yüzyılda yaşamış İranlı yazar ve tarihçidir.

İbn Bîbî, el-Evâmirü'l-Alâiyye fi'l-umûri'l-Alâiyye adlı günümüzde ise "Selçukname" adı ile şöhret bulan eserinde Ilgın'dan bahsederken Selçuklu döneminde Ilgının adını Ab-ı Germ olarak yazmıştır.

Ab-ı Germ (kudretten sıcak su) veya sadece "Germ" (sıcak-Ilık-Ilığın anlamlarında) olan Ilgın'ın adı, aynı yüzyılın sonlarında yani 13. Yüzyıl sonlarından itibaren Ilgın, "Ilgun" ismi bu Türk-İslam şehrinin günümüze kadar devam eden nihayi adı olmuştur.

Fotoğrafta, Ilgın adının Ab-ı Germ olarak geçtiği İbn Bîbî'nin el-Evâmirü'l-Alâiyye fi'l-umûri'l-Alâiyye eserinin el yazması eserinin ilk sayfası görülüyor.
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder